20 български работници, които са част от изграждането на газопровода Комотини - Стара Загора, излязоха днес следобед в протест, предава БНР. Те са недоволни от това, че от три месеца не са получавали заплати. И заявяват, че ако до довечера нямат заплати в банковите сметки - ще напуснат работа. 

Припомняме, че газовата връзка с Гърция е един от основните енергийни проекти на правителството "Борисов 3" и по настоящите разчети трябва да бъде готова в края на годината. Това е проект, който има потенциала истински да диверсифицира доставките на природен газ, като по нея ще пристига газ най-вече от Каспийския регион. Тоест източник различен от Русия, която е основният вносител в момента. 

Трасето се строи от съвместната компания ICBG и има подизпълнител гръцкото дружество АВАКС, което на практика трябва да изплати и заплатите на хората. 

"Всеки месец имаме по 300 часа работени, при положение че 160 часа е нормално да се работи. Имаме много начислени бонуси. След като свърши работното време, ние продължаваме да работим. Всяка събота работим, дори и няколко недели", сподели служител.

"От шест месеца сме тука, три заплати не сме получили", допълни друг.

Те твърдят, че имат да вземат по 4000 лв. на човек и ако до днес в 17:00 ч. сумите не се изплатят - то те ще напуснат работа моментално. 

В същото време АВАКС, в лицето на директора по логистиката, обяви, че компанията ще изпълни искането. 

От ICBG обаче казаха, че АВАКС уверява, че последните заплати за юни са изплатени, а останалите пари ще дойдат чак в понеделник.