Днес Япония отбелязва 75 години от апокалиптичното събитие, поставило края на Втората Световна война. В точно 8:15 часа местно време, присъстващите на годишнината от бомбардировката запазиха минута мълчание в почит на жертвите на атомния взрив.

На днешната дата - 6 август, през 1945 година американският бомбардировач "Енола Гей" (Enola Gay) изпълнява първата атомна атака в световната история, като пуска бойната ракета "Maлкото момче" (Little Boy) над японския град Хирошима. Мощният взрив и последващото радиационно натравяне отнемат животите на 140 хиляди души. Три дни след бомбандировката над Хирошима, "Енола Гей" пуска и втора бомба - "Дебелака" (Fat Man) отнемаща животите на още 74 хиляди души. Няколко дни по-късно, на 15 август 1945 година Япония се предава. 

Поради противоепидимичните мерки в честването на годишнината участие взеха близо 1000 човека, или 1/10 от броя им по принцип, сред които и японският министър-председател Шиндзо Абе. Много от традиционните мероприятия свързани с честването бяха отменени, но за сметка на това събитието се излъчваше на живо. Участниците в мемориала отбелязоха събитието с песни, молитви и апели за световен мир.

"Не бива да позволяваме на болезненото минало да се повтаря!", каза кметът на Хирошима - Казуми Мацуи. 

Активисти от целият свят призоваха лидерите на световните сили за ядрено разоражаване, като дадоха за пример не само последствията в Япония, а и инциндента в Бейрут. 

 Нека страданието, историите и устойчивостта на оцелелите ни обедини в действие за освобождаване на света от ядрени оръжия.", заяви генералният секретар на ООН - Антонио Гутиериш.