Ливанските власти дължат на жертвите и техните семейства независимо и прозрачно разследване на катастрофалната експлозия в Бейрут, заяви френският президент Еманюел Макрон, след като се срещна с ливанските политически лидери и описа пред тях народния гняв по улиците на ливанската столица, на който е станал свидетел по-рано през деня.

Над 100 души са жертвите, а няколко хиляди ранените след унищожителна експлозия на пристанището в Бейрут, която опустоши района и нанесе щети на сградите в 10 км около взрива.

В Ливан "от няколко месеца, от няколко години има политическа, морална, икономическа и финансова криза. Подразбира се, че трябва да бъде поета сериозна политическа отговорност", каза Макрон, цитиран от Асошиейтед прес.

Френският президент заяви, че е разговарял за необходимостта от борба с корупцията и от провеждането на други реформи с президента и премиера на Ливан.

"Дойдох тук, за да демонстрирам подкрепата на френската нация за ливанския народ", каза Макрон, като наблегна върху последната дума (народ), отееблязва АП.