Днес България отчита 29-ия ден на протести с искането за оставката на правителството на Бойко Борисов и тази на главния прокурор Иван Гешев. Днешните демонстрации идват на фона на заявената решимост на коалиционния съвет на управляващите - ГЕРБ и Обединени патриоти, да доизкарат мандата си докрай и да не подават оставка. В същото време - отново днес - президентът Румен Радев говори на среща на своя стратегически съвет, където се обяви за нова алтернатива на "илюзорното" управление на ГЕРБ. 

Най-важното от протеста днес - остават блокирани възловите кръстовища в София, а именно тези на Орлов мост, пред Софийския университет и пред президентството. Блокадите няма да бъдат свалени до изпълнение на исканията на протестиращите - това каза по-рано през деня и адв. Николай Хаджигенов, част от Отровното трио. След като демонстрантите се събраха около традиционните си места, около 22:00 ч. шествието в София взе неочакван завой и пое към "Раковски" 134 - офиса на НФСБ. Там някои от демонстрантите извадиха цели кори с яйца и започнаха да ги хвърлят по фасадата на сградата. Акцията беше кръстена "патриотичен омлет". Полицията пък арестува човек, който е провокирал протестиращите на Орлов мост. От МВР обясниха, че той е бил във видимо неадекватно състояние и без документи.

Центърът на столицата бе огласен от рок музика и български народни песни. На площад "Независимост" бе разпънат плакат - "Съединението прави силата", а от ръцете на демонстрантите полетяха седем бели гълъба - символи на обединението и победата, пише БНР.

Малко преди това пък младежкото крило на "Демократична България" откри излобжа - "Мръсните дрехи на простора". 

Освен в София протести се провеждат и в другите големи градове на страната, като специално за Пловдив заявката е за мащабна демонстрация и затваряне на четири ключови булеварда, съобщи бТВ. Недоволните граждани се събраха на пл. "Съединение" около 19 ч. и оттам потеглиха на шествие из града. 

 "Ние сме граждански активисти и организираме този протест като такива, не желаем партии да участват в гражданския протест - не смятаме, че е редно и морално", заяви Асен Костов един от организаторите на протеста в града под тепетата. 

Малко преди 21:00 протестът вече беше успял да блокира кръстощето на бул. "Шести септември" и бул. "Цар Борис III Освободител". 

БНР пък съобщи за блокада на пътя между София и Варна в района на пътен възел "Абланица". 

По-рано през деня е пък партия "Възраждане" организира свой протест пред Съдебната палата, буквално часове след като лидерът Костадин Костадинов влезе в сградата със свои съмишленици в опит да се видят с Иван Гешев. Това, очаквано, не се случи, но партията обяви, че ще направи блокада отпред. Припомняме, че прокуратурата поиска от съда да забрани "Възраждане", заради законосъобразни действия при учредяването й. 

За блокади на съдебните палати призова днес и Николай Хаджигенов. Акцията на Отровното трио обаче няма нищо общо с тази на партията на Костадинов. Организаторите на протеста ще прибегнат до такива действия, ако все пак правителството на Борисов подаде оставка. Целта на блокадите на съдебните палати ще бъде да взета и другата оставка - тази на главния прокурор. 

Освен в София протести се провеждат и в другите големи градове на страна

Ръката, която държи бухалката Гешев, е в Министерския съвет и затова ние ще свалим цялото правителство.“

„Идеята, че ГЕРБ ще продължи да управлява, а Бойко ще цъка есемеси от Банкя, е неприемлива за протеста. След това ще преместим протеста, ако трябва, вътре в Съдебната палата. Ако не ни допуснат вътре, ще стоим отвън и ще чакам да видя как ще влезе Гешев. Ако трябва, на всички съдебни палати ще затворим входовете – Гешев ще трябва да се премести в някоя джипка“, заяви Хаджигенов пред бТВ.