"Къде да опънем палатките?"

Това ще продължи да бъде актуалният въпрос за протестиращите.  Вчерашното отстраняване на палатките от полицията и последвалото им връщане едва ли е краят на тази история.

Насилственото отстраняване на палатките от центъра на София безспорно работи в полза на протеста. Връщането им обратно от протестиращите показва твърдост, но не е окончателно решение. Вероятно ще има нов отговор от полицията. И най-важното - с блокади на движението протестиращите притесняват най-вече гражданите. Не толкова онези, за чиито оставки настояват.

Палатките биха могли да станат постоянен елемент от градския пейзаж на София и да дразнят властта перманентно. Ето някои идеи как да стане това:

1. "Орлов мост", Софийският университет и т,нар. "триъгълник на властта" безспорно са подходящи локации със символно значение. В тези райони има достатъчно много място за палаткови лагери, които да са разположени така, че да не пречат на движението. Протестиращите биха могли да си останат там. Дори без да спират движението, тяхното присъствие би било достатъчно притеснителна гледка за властта. Особено като се има предвид, че е много вероятно голяма част от колите и минувачите да изразяват своята подкрепа към тях. И всичко това прилежно да се публикува в интернет.

Така властта вече няма да може да разделя гражданите, за да ги владее. Пространството пред Президентството обаче не е подходящо за палаткови лагери. Възможно е потенциална подкрепа за протеста да бъде отблъсната, ако палатките бъдат разположени точно там.

2. Достатъчно много място за палатки има и пред Съдебната палата. Тази локация би била много удачна, като се има предвид, че се иска и оставката на главния прокурор Иван Гешев. Това всъщност би трябало да е и основното искане на протестиращите. Защото смяната на модела минава именно през тази оставка. Докато Гешев е главен прокурор, на власт са Ахмед Доган и Делян Пеевски, независимо кой е премиер. Именно тези двамата подмениха демокрацията и плениха държава в последните години.

3. И като стана дума за ДПС, особено добро място за палатков лагер са т.нар. Боянски сараи - постоянното местообитание на Сокола. Палатките ще се впишат чудесно в планинската местност наоколо. Ако пък на протестиращите им е далече, те биха могли да разположат палатки и пред централата на ДПС. Там ще е малко по-трудно, защото пространството е по-малко, но също има варианти.

Странно е, че след толкова дни протести, насочени включително срещу Ахмед Доган и Делян Пеевски, ДПС не е обект на внимание от митингуващите. Доста партийни централи пострадаха, само не и тяхната. Този пропуск определено трябва да бъде запълнен, за да бъде протестът истински и смислен.

Властта е в задънена улица и почти няма полезен ход. Всичко, което управляващите правят, дори да е с най-добри намерениия, се връща към тях и ги удря като бумеранг. Дори раздаването на пари на калпак не им върши работа. Само от протестиращите и от гражданите изобщо зависи дали ще се възползват от тази ситуация, за да придвижат демократичния процес у нас на следващо ниво.

Постоянни палаткови лагери, които да не дават повод на властта да ги отстранява, биха били добър ход от страна на протеста.