Проучване от „Пен Америка“ предупреждава за дългосрочните ефекти на студиата, цензуриращи съдържанието, за да успокоят китайското правителство.

Според доклада, влиянието на Китай върху Холивуд представлява сериозна заплаха за свободното изразяване, като описва редица начини, по които се цензурират „гласове, сюжет и диалог“ в „усилието да се избегне противодействие от китайските власти“, във филми като „Железният човек 3“, „Z-та световна война“ и предстоящия „Топ Гън: Маверик“.

„Китайската комунистическа партия все повече се намеса в онова, което гледа публиката по цял свят“, казва Джеймс Тагер, заместник-директор по изследванията за свободното изразяване и политика в „Пен Америка“, водещ автор на изследването, цитиран от „Гардиън“.

„Въпреки че всички сме добре запознати със строгия контрол, който правителството на Китай налага в своята държава над различната, независима мисъл и креативността, дългата ръка на китайската цензура – захранвана от огромни икономически стимули – засегна дълбоко Холивуд, оформяйки възприятия, втълпявайки чувствителност и прекроявайки границите на онова, което може да бъде показано и разказано.“

Стенли Росен, професор по политически науки и международни отношения в Университета в Южна Калифорния, заявява:

„Не мислете, че ако правите нещо, което не е предназначено за Китай, това е инди филм, предназначен за малък пазар, че Китай няма да забележи, че няма да навреди на вашия блокбъстър филм. Ще го направи“.

Докладът на проф. Росен препоръчва „холивудските студиа да споделят публично информация за всички искания за цензура, получени от правителствените регулатори на Китай“.

Публикуването на доклада идва след открити критики на американското правителство към Холивуд, че се се подчинява на китайската цензура, като променя превантивно всички филми, които произвежда.

„Китайските правителствени цензори вече не е нужно да казват и дума, защото Холивуд работи за тях. Това е мащабен пропаганден ход на Китайската комунистическа партия“, заяви през юли адвокатът Уилям Бар.

През юни актьорът Ричард Гиър излезе пред Сената на САЩ, за да предупреди за опасностите от китайския контрол върху съдържанието на американските филми.

„Комбинацията от китайска цензура, съчетана с желанието на американските филмови студиа за достъп до китайския пазар, може да доведе до автоцензура и пренебрегване на социални проблеми, които преди бяха интерпретирани в големите американски филми“, каза Гиър.

Площад Славейков