Мащабен протест под мотото "Бунт срещу диктатурата на Борисов" е планиран за тази вечер. Подготовката на събитието вече е огласена във фейсбук и се администрира от Арман Бабикян и Отровното трио.

Днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че вдигането на блокадите е взето като решение от провелия се коалиционен съвет, а не е по инициатива на МВР.

Диктатурата трябва да спре. Няма да търпим повече! Довечера ВСИЧКИ пред Министерския съвет в 20 ч. Носете храна, вода и всичко необходимо за изграждане на барикада. Заедно сме силни и само заедно ще успеем!

#МутриВън  #Оставка, пишат организаторите на протеста довечера.

Тази сутрин в 4 часа сутринта жандармерия и полиция щурмуваха палатковите лагери, разположени на ключови места в столицата и големите градове, като се стигна и до употреба на сила. Арман Бабикян бе арестуван, а след това пуснат със съставен акт за неподчинение и нарушаване на Закона за движение по пътищата. Има информация и за други задържани протестиращи, които тази сутрин бяха освободени.

Адвокат Николай Хаджигенов сподели в профила си във фейсбук бланкова жалба за задържаните по блокадите и посочи, че екип от юристи ще работят за колективен иск срещу властите. 

"Задържането на граждани при "разчистване" на блокадите, взели участие в мирен протест, е незаконосъобразно и задължително трябва да бъде обжалвано пред съответния районен съд. Жалбата може да бъде само от ваше име, може да ползвате и адвокатска защита. Вече имам списък с наказателни адвокати доброволци за София, ще намерим и за страната, т.к. е по-добре да бъдете защитавани от пеналисти", посочва Хаджигенов. 

В петък вечер и гражданско сдружение "Мрежа за инициативи и решения" (МИР) издига сцена пред Партийния дом (Триъгълника на властта, пл. "Независимост"). Събитието е обявено като "първото по рода си в България "Техно парти срещу властта". Участие ще вземат известни български диджеи, а стиловете ще варират между хаус, тек хаус и техно.

ЕК: Има право на протести и законосъобразност на полицейските действия

„Много пъти сме заявявали, че съществува право на мирни протести в държавите от ЕС“, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер.

Така той отговори на журналистически въпрос за събитията у нас и употребата на полицейска сила.

Мамер обаче допълни, че страните членки имат право да предприемат съответните законосъобразни полицейски действия за опазване на обществения ред.

„Призоваваме държавите от ЕС да следят за спазването на правата на демонстрантите и за законосъобразността на полицейските действия“, допълни Мамер.

Зададен бе въпрос дали ЕК смята, че България наистина се е ангажирала с реформа на прократурата предвид обиските и арестите в президентството преди месец.

„Общата оценка в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за България е, че напредъкът на страната е достатъчен за изпълнение на целите, поставени при приемането й в ЕС. Същевременно Комисията ясно заяви, че страната трябва да продължи с прилагането на необходимите реформи, особено по отношение на независимостта на съдебната власт и за борба с корупцията. Това наше становище остава непроменено. Преходът към новия механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС ще даде възможност на комисията да продължи работата с България“, каза "гласът" на Брюксел.