2500 лв. глоба е наложила Комисията за защита на конкуренцията на Българската петролна и газова асоциация, съобщи днес антимонополният регулатор. Причината е, че преди няколко месеца, когато КЗК опита да влезе на проверка в централата на Асоциацията, не било оказано съдействие при изпълнението на правомощията на държавните служители. 

Припомняме, че в средата на май при внезапна проверка (която почти съвпадна с представената тогава идея на държавата да строи държавни бензиностанции) антимонополният орган е установил, че офисът е заключен и в него няма никого. Опитите на проверяващите да се свържат с някои от представителите на асоциацията са били безуспешни и това е наложило запечатването на офиса.

Иначе самата проверка, която все още явно тече, е заради образувано производство за установяване на евентуално извършени нарушения на Закона за конкуренцията и европейските правила "при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос - съхранение - търговия на едро - търговия на дребно както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала".

Днес от КЗК уточняват, че по-късно все пак проверяващите са допуснати "на терен", но в процеса на проверката било установено още едно нарушение. Петролната асоциация ползвала активно още един електронен адрес за кореспонденция, който бил различен от представения на КЗК и екипа. 

Това нарушение пък довело до невъзможност на служителите да получат пълен достъп до електронните и цифровите доказателства от точно този нерегламентиран по време на проверката имейл. 

Освен това санкцията щяла да има и "превантивен" ефект срещу други, позволили си такива нарушения.