Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заминава за Ливан, за да се запознае на място с обстановката след взрива в пристанището в Бейрут.

„Готови сме за подкрепа на пострадалите“, написа той в туитър.

От Еврокомисията допълниха, че Мишел и комисарят за действията при кризи Янез Ленарчич ще участват в донорската конференция за Ливан, свикана от Франция. Тя ще се състои на 9 август.

"Еврокомисията оценява хуманитарните нужди в страната, а какви са по-широките потребности - ще видим по-нататък“, заяви днес говорителят на ЕК Ерик Мамер.

От „Берлемон“ са координирали пристигането в Страната на кедрите на около 300 експерти в областта на изследванията и спасителните дейности, както и доставката на лекарствени продукти. В момента ЕК мобилизира 303 милиона евро  за спешна помощ, медицинско оборудване и критична инфраструктура.

Разследването ще установи отговорните за взрива. Тази нова трагедия следва да доведе до обединение в страната, ливанските политици трябва да погледнат в една посока, държавата има нужда от дълбоки реформи, каза Петер Стано – гворител на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.