Новите тоалетни в центъра на София, за които "Спаси София" съобщи, че струват над 100 000 лв. едната, но въпреки това още не работят, ще бъдат препроектирани и довършени от друга фирма. Това обясниха от Столична община пред Клуб Z.

Става дума за цялостния проект за ремонта в централната градска част на столицата, водеща се район 4, или по-разговорно - градинките "Кристал", "Св. Климент Охридски" между Софийския университет и Народното събрание, и други части от градската среда в същинския център на града. Той започна през 2018 г.

Както общинският съветник от ГЕРБ арх. Ивайло Петков обясни пред бТВ, "по принцип, цената на публичната архитектура е висока". По 100 000 лв. за тоалетна при малки сгради с площ 5 кв. м., това са близо 9400 евро на квадрат, както описват от "Спаси София".

Става дума за автоматизирани тоалетни, които на теория се самопочистват, но всъщност не са готови. А са ползвани от "вандали", както се изразиха от Столична община. От там подчертаха, че няма как полицията да следи и да пази всички обекти в центъра на София и трябва гражданите да са по-отговорни.

В момента тоалетните са заградени и ще бъдат довършени след препроектиране от друга фирма, която тепърва ще се търси. Договорът с изпълнителя "ПСТ Груп" е прекратен, изпълнен е само първият  етап от плана. Препроектирането няма да е основно, ще се продължи на базата на вече свършеното, като ще бъде обявена процедура за избор на изпълнител до края на август.

Колко точно е платено за свършената работа по тоалетните досега, от СО не могат да кажат, тъй като се плаща за целия договор за ремонт. Това включва всичко от нови плочки, пейки, осветление, и пр. елементи от градската среда, не само пред "Кристал", а и на "Св. Климент Охридски" и други места в района.

Целият договор на "ПСТ Груп" е бил на обща стойност 17 888 814,55 лв. От тях са изплатени за свършеното досега 4,586 млн. лв. (без ДДС), или малко над една четвърт. Останалата част от работата не е приета от Столична община, включително въпросните тоалетни, заради лошо изпълнение и неспазване на изискванията на договора. 

Стопкадър бТВ

Преди да прекрати договора, СО бе глобила веднъж "ПСТ Груп" за неизпълнени фуги и влагане на некачествени материали при плочките на "Кристал". Наложената глоба бе 185 610 лв., макар според договора да е трябвало да бъде на стойност 5% от общата платена сума (което би било 229 хил. лв.). Забележки имаше и за качеството на ремонта на "Александър Невски" и улицата на общината - "Московска".

"ПСТ Груп" и нейните дъщерни фирми осъществяват строителна дейност в София и цялата страна по много разнообразни проекти - магистрали, градска среда, канализация и др.