Над 30 именити академици, преподаватели в едни от най-големите университети в страната, излязоха днес с отворено писмо, посветено на политическата криза в страната, което завършва с категоричното: "ОСТАВКА!"

В писмото се изброяват недъзите на модела на управление: "срастване на държава и олигархичен бизнес, корупция, политически чадър над определени фигури, съчетан с безпардонно използване на правоохранителните органи и правораздавателната система като бухалка срещу неудобни представители на гражданския сектор и опозицията, потъпкана свобода на словото, социална безперспективност, напоследък също и лошо управление на здравните и икономическите последици от настъпилата световна пандемия".

"Единствено полезният ход за всички, в това число и за управляващото мнозинство, е оставка на настоящия Министерски съвет. Вместо това управляващите – вероятно под натиска на задкулисни интереси, останали скрити от публиката – от един месец насам отправят все по-объркани и компрометиращи послания, съчетани с дискредитиращи самите тях ходове и периодични изблици на насилие от страна както на органите на реда, така и на частни субекти с неясни правомощия и неизвестно на чие подчинение", посочват авторите, като очевидна препратка и към насилието на конференцията на ГЕРБ отпреди два дни, когато анонимни яки момчета атакуваха протестиращи и журналисти.

Писмото завършва с призива:

"Призоваваме също всички граждани, които милеят за бъдещето на родината си, да не отслабват гражданския натиск, вече и в подкрепа на своите будни съграждани, които в момента плащат цената на гражданското си неподчинение.

Защото не можем да продължаваме да живеем така!

ОСТАВКА!"

Ето и пълния му текст:

Уважаеми съграждани,
Скъпи сънародници,

През последните години в обществото ни тлее засилващо се недоволство от модела на управление на държавата. Характеристиките на този модел, припознати като сериозни проблеми от една немалка част от обществото, включват: срастване на държава и олигархичен бизнес, корупция, политически чадър над определени фигури, съчетан с безпардонно използване на правоохранителните органи и правораздавателната система като бухалка срещу неудобни представители на гражданския сектор и опозицията, потъпкана свобода на словото, социална безперспективност, напоследък също и лошо управление на здравните и икономическите последици от настъпилата световна пандемия.

Преди 30 дни това дълго нагнетявано недоволство избухна под формата на едни от най-масовите и всеобхватни протести, които страната ни е виждала през последните години. Подкрепата на обществото за управлението отбеляза критичен минимум, а протестиращите обявиха гражданско неподчинение и окупираха ключови места както в столицата, така и в други големи български градове - размах на недоволството, невиждан у нас от тежката зима на 1997 г.

В този контекст единствено полезният ход за всички, в това число и за управляващото мнозинство, е оставка на настоящия Министерски съвет. Вместо това управляващите – вероятно под натиска на задкулисни интереси, останали скрити от публиката – от един месец насам отправят все по-объркани и компрометиращи послания, съчетани с дискредитиращи самите тях ходове и периодични изблици на насилие от страна както на органите на реда, така и на частни субекти с неясни правомощия и неизвестно на чие подчинение. Кулминацията на тези действия беше маркирана от насилието на партийния форум на ГЕРБ на 05.08.2020 г. и беше увенчана рано сутринта на 07.08. с насилственото разчистване на окупираните кръстовища в цялата страна. 

В контекста на постоянно засилващо се обществено недоволство намираме тези действия за крещяща провокация, целяща неконтролируема ескалация на напрежението и заплашваща гражданския мир в страната, жертван заради личния интерес на шепа политически субекти. Това безотговорно, арогантно и опасно поведение на управляващата коалиция ни кара с още по-голяма убеденост да призовем правителството на Република България незабавно да подаде своята оставка. 

Призоваваме също всички граждани, които милеят за бъдещето на родината си, да не отслабват гражданския натиск, вече и в подкрепа на своите будни съграждани, които в момента плащат цената на гражданското си неподчинение.

Защото не можем да продължаваме да живеем така!

ОСТАВКА!  

Подписано е от:

доц. д-р Христо Христев, ЮФ, СУ „Св. Климент Охридски“ 
д-р Димитър Илиев, ФКНФ, СУ „Св. Климент Охридски“
д-р Вяра Калфина, ФФ,  СУ „Св. Климент Охридски“
доц. д-р Стефка Фетваджиева, ФСлФ, СУ „Св. Климент Охридски“
проф. дфн. Калин Янакиев, ФФ, СУ „Св. Климент Охридски“
д-р Слава Янакиева, ФФ, СУ „Св. Климент Охридски“
д-р инж. Николай Найденов, ГФ при УАСГ
доц. д-р Антоанета Дончева, ПУ „П. Хилендарски“
доц. д-р Светослав Риболов, БФ, СУ „Св. Климент Охридски“
доц. д-р Андрей Александров, ИДП при БАН
доц. д-р Гергана Динева, ФФ, СУ „Св. Климент Охридски“
проф. д-р Райна Гаврилова, ФФ, СУ „Св. Климент Охридски“
гл. ас. д-р Емилия Славова, ФКНФ, СУ „Св. Климент Охридски“
проф. д-р Андрей Бояджиев, ФСлФ, СУ „Св. Климент Охридски“
проф. дфн Георги Каприев, ФФ, СУ „Св. Климент Охридски“
Доц. д-р Мартин Осиковски, катедра Медии и обществени комуникации, УНСС
доц. д-р Екатерина Търпоманова, ФСлФ, СУ „Св. Климент Охридски“
Жюстин Томс, департамент “Медии и комуникация”, НБУ
Проф. д-р  Александър Кьосев, ФФ, СУ „Св. Климент Охридски”
Проф. д-р Евгений Дайнов, департамент "Политически науки", НБУ
Доц. д-р Жана Попова, ФЖМК, СУ “Св. Кл. Охридски”
Д-р Марина Стефанова, Стопански факултет, СУ “Св. Кл. Охридски”
доц. д-р Анета Димитрова, ФСлФ, СУ “Св. Климент Охридски”
Д-р Димитър Бечев, Университет на Северна Каролина
гл. ас. д-р Георги Гочев, Департамент "Средиземноморски и източни изследвания", НБУ
проф. д-р инж. Петър Пенев, ГФ при УАСГ
доц. д-р Даниел Смилов, ФФ, Катедра „Политология“, СУ “Св. Кл. Охридски”
Доц. д-р Дилян Николчев, БФ, СУ “Св. Климент Охридски”
Проф. д-р Иван Христов, БФ, СУ “Св. Климент Охридски”
Проф. д-р Александър Кънев, ФФ, “Св. Климент Охридски”
 д-р Милен Любенов,  ФФ, “Св. Климент Охридски”
Ас. Стефан Иванчев, ФКНФ, СУ „Св. Климент Охридски“
доц. д-р Невена Панова, ФКНФ. СУ „Св. Климент Охридски“