След разпит в Софийската районна прокуратура единият от задъжаниете за нападението над журналисти по време на конференцията на ГЕРБ в София е признал, че е търсил провокация. И не само това - лица, съпричастни към организирането на протестите, му обещали заплащане, ако предизвика и извърши провокативни действия към участници в събитието на територията на "София Тех Парк".

20-годишният мъж не е осъждан, няма предходни криминални прояви, гласи съобщение от прокуратурата. Оттам посочват, че мъжът е с повдигнато обвинение и е задържан за 72 часа заради извършени хулигански прояви. 

Днес МВР разпита няколко души, които са разпознати от видоклипове от конференцията на управляващата партия. Освен 20-годишният Симеон Стойчев са разпитани и още няколко мъже, имащи съпричастност към проявена агресия към демонстранти и журналисти. 

 
От два дни партия ГЕРБ изразява пълно отрицание да има нещо общо с "яките момчета", които атакуваха и протестиращи, и журналисти. 
 
"Нямам идея кои са мъжете, които са блъскали журналистите. Ние като граждани също питаме защо още няма задържани", каза отново днес пиарът от партия ГЕРБ Никола Николов.

Ето какво гласи цялото съобщение на държавното обвинение:

Наблюдаващ прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 20-годишен мъж, за това, че е изтръгнал и впоследствие захвърлил зад огражденията мобилно устройство на журналист. Описаното представлява извършено престъпление по чл. 325, ал. 2 НК – хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост. Противоправните деяния са извършени по време на Национална конференция на политическа партия, проведена на територията на „София Тех Парк“ на 05.08.2020 г.

20-годишният мъж не е осъждан, няма предходни криминални прояви. Същият признава извършеното престъпление, като съдейства изцяло на органите на полицията и прокуратурата. В обясненията си е посочил, че лица, съпричастни към организирането на протестите, са му обещали заплащане, ако предизвика и извърши провокативни действия към участници в събитието на територията на "София Тех Парк".

Предвид високата обществена опасност на деянието прокурор от СРП е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа. Действията по изясняване на случая продължават.