Ден №30 на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев започна с напрежение на жълтите павета - до БНБ. И завърши с нова блокада на "Орлов мост" - малко преди 22 часа.

Този път, освен с палатки, тенти и т.н., това стана също с пейки, кашпи, кофи за боклук и дървени палети, занесени от десетки хора. Това стана безпрепятствено - полиция нямаше.

Протестиращи носят кашпа за цветя. Снимка Клуб Z

По-рано множеството тръгна към ключовото кръстовище след изпълнение на националния химн на жълтите павета.

Още привечер протестиращи пресичаха многократно пешеходната пътека между банката и сградата на бившия Партиен дом може би с идеята отрано да блокират движението.

Това изнерви шофьори, още повече стана около 18:30 часа - в пиков час. Имаше клаксони, викове, размяна на обиди. Полицаи забелязаха мъж, носещ бухалка, задържаха го и отведоха в най-близкото районно управление за проверка, предаде бТВ. Самоличността му е установена.

Снимка бТВ

Малко по-рано СДВР даде втори брифинг за деня - в рамките на едва няколко часа. Причината бе, че униформените били разтревожени от призиви за гражданско неподчинение и вандалски прояви в социалните мрежи.

Главен инспектор Красимира Стоядинова от "Охранителна полиция" призова протестиращите да не се поддават на провокации и увери, че колегите й също няма да го направят. Ще направят всичко възможно да не се стига до сблъсъци.

Според нея нощната акция по вдигане на блокадите е протекла "спокойно" - общият брой на задържаните е 12, осем от тях за неизпълнение на полицейско разпореждане, а трима за изясняване на самоличността.

Варна...
... Варна...

Протестите продължават и в другите големи градове, като във Варна също се стигна до напрегнати моменти в центъра на морската ни столица. Там бе блокирано движението на бул. "Мария Луиза" пред сградата на общината. Униформените опитаха да предотвратят това, но без успех. Имаше леки сблъсъци, но нищо сериозно.

... отново Морската столица.

Стоядинова увери, че са взети и мерки предвид рисковете покрай мача ЦСКА 1948 - ЦСКА-София, който се игра от 20 часа на националния стадион. За късмет на полицията на стадиона имаше едва няколкостотин зрители, а не очакваните малко над 3000. Остана да бъдат опазени един от други привържениците на двата "червени" отбора след края на срещата. Феновете на ЦСКА-София бяха значително повече.

Около 19:30 ч движението в Триъгълника на властта беше блокирано. Броят на хората не бе голям - може би заради дъжда. Протестът днес, обявен под наслова "Бунт срещу диктатурата на Борисов" от Отровното трио, започна официално в 20 часа със специално обръщение.

„Най-важното е да няма полицейско насилие, заяви президентът Румен Радев, който разговаря с хора пред сградата на "Дондуков" 2., цитиран от БНР. - Аз няма от какво да се страхувам. Какво да ме притеснява? Какво ще стане довечера? Най-важното е да няма полицейско насилие. Надявам се, че правителството няма да се компрометира и да се превърнем в полицейска държава.”

Всичко протичаше мирно, а след 21:30 дойде ред на "отвоюване" на "Орлов мост", както се изразиха протестиращи. Отровното трио призова протестиращите към нова блокада със съответните палатки и други средства.

Това доведе до промени в движението на Градския транспорт. Чака се реакцията на полицията, която по-рано днес увери, че няма да допусне нови блокади на ключови кръстовища и пътни възли.