"СДВР ще възстанови нормалния живот в столицата. Барикадите ще бъдат премахнати.

И нека бъде ясно – отговорността оттук нататък ще се носи от нарушителите на закона."

Това заяви на брифинг старши комисар Георги Хаджиев, след като нощес силите на реда се отказаха насилствено да отстраняват блокиралите 3-те възлови кръстовища на София.

Той на няколко пъти повтори, че нощес е имало провокации и намерения да бъде окървавен протестът, а вината да бъде хвърлена върху органите на реда, включително и чрез западните медии.

"Относно подготовката и намереният на тези лица да окървавят центъра на столицата свидетелстваше и начинът на барикадиране,, който блокира дори преминаването на линейки.

"Неформалните лидери даваха указания на жени и момичета къде ще засванат, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда", каза той.

А пък друг във фейсбук призовал, че е "време да полетят павета".

"Установена е група от 15-20 лица с маски и качулки, които следват поведението и профила на ултраси от футболните агитки", посочи още виновници той.

На друга група пък организирано били раздавани вериги, за да свързват кофите за боклук, а велосипедисти обикаляли и комуникирали с радиостанции, за да правят логистиката.

"Различни групи протестиращи позиционираха на Орлов мост камъни, павета, бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда", обяви още шефът на столичната полиция.

Според Хаджиев, за полицията "за разлика от тези лица" животът и здравето имат значение.

И макар, че миналия път Валери Симеонов призна, че е било политическо решение на управлявщта коалиция, сега Хаджиев заяви, че СДВР е взела решение да намали полицаите на терен и...:

"... Отново както на 7 август при подохдящо време и условия да предприеме съответни мерки по възстановяване на конституционния ред в столицата."

Той обяви, че крайната цел на "внимателно подготвените мероприятия на Орлов мост" е да се взриви гражданският мир.