През последните дни цесиите за негарантирани депозити в КТБ са се развихрили с пълна пара. До момента вече са договорени права върху депозити за 1,1 милиарда лева. Това обясниха пред Клуб Z големи вложители в затворената банка. 

Според тях схемата, при която длъжници на банката изкупуват влогове от нея, за да си осигурят прихващане на кредити, се е развихрила, след като в петък лидерът на ГЕРБ и кандидат за следващ премиер Бойко Борисов се отказа от намеренията да спасява КТБ, квалифицирайки офертата на т. нар. Омански фонд като "нагличко писъмце".

Миналата сряда пред икономическата комисия в парламента синдикът на КТБ Станислав Лютов обяви, че договорените цесии са за около 600 милиона лева. След като надеждите за спасение на трезора угаснаха съвсем, явно много от големите вложители в банката са решили да вземат нещичко, вместо да останат с празни ръце и да чакат разпродажбата на активи. От нея по закон  ще се покрият първо разходите за изплащане на гарантираните от държавата депозити до 196 000 лева.

В момента договорите за цесии са с около 50 процента отбивка от стойността на депозита. Това означава, че хората с негарантирани депозити масово се съгласяват да получат половината от парите си в банката и срещу тях да прехвърлят правата върху влог на двойно по-висока стойност. Част от депозантите обаче са сключили и договори при още по-неизгодни условия - срещу 30% или 40% от цената. При влог от 1 милион  лева те ще получат 300 000 или 400 000 лева.

Кои от договорите за цесии ще минат и кои не, зависи до голяма степен от това от коя дата ще бъде обявена несъстоятелността на банката. Възможно е и синдиците на банката да обжалват част от договорите в съда. БНБ вече обяви, че цесиите на влогове и насрещните прихващания на кредити не са незаконни.