Дами на всякаква възраст, симпатизантки на "Да, България", позираха тази вечер на преградения Орлов мост с надписи "Аз съв жив щит". Така те отговориха на ръководството на СДВР, което на два пъти днес на брифинг пред журналисти каза, че се цели да се окървави протестът, а срещу техните действия срещнали жени и момичета, които били изтиквани отпред като жив щит.

Текстът е:

Протестиращите от палатковия лагер са решени да запазят протеста мирен. Очакваме Ви на Орлов мост!

#ОСТАВКА

Няколко хиляди послушаха призива им и след 21 ч. кръстовището бе буквално наводенно, освен от дъжда - и от хора.

Снимка Емил Мачиков

След 22 ч обаче небето истински се "продъни" и заваля много сериозно.

Иначе по-рано - точно в 20:35 ч Николай Хаджигенов започна да замеря сградата на Министерския съвет с яйца, с които предварително протестиращите се бяха подготвили по негов апел. Хората носеха за целта и домати.

По-рано Хаджигенов написа във фейсбук:

Пичове, довечера ще готвим омлет по министерски.
Носете нужните продукти:
Яйца, домати, лук, картофи.

Построеният кордон от полицаи не предприе нищо, освен да ги държи на разстояние от зданието.

Пореди това друг от т. нар. Отровното трио - Арман Бабикян разказа от трибуна пред Президентството как си направили шега: понеже никак не им подслушват телефоните, говорили нарочно, че ще преграждат магистрала "Марица". В крайна сметка подобно нещо въобще нямало, но МВР изсипало маса Жандармерия на аутобана и отклонило тировете през Малко Търново.

Той се пошегува, че явно по телефоните ги чуват по-добре, отколкото по мегафона, по който искат оставки.

Събитието днес е озаглавено "Да защитим демокрацията, ден 31".

Силна буря събори дървета и затрудни движението по-рано днес в столицата.

От Столичната община съобщиха, че екипите на аварийната дирекция са на терен и реагират на сигнали. Подадени са 15 такива за паднали клони и дървета, както и за завирявания.

След дъжда протестиращите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев по традиция започнаха да прииждат към пл. „Независимост”.

Гледка от Орлов мост по-рано днес. Снимка БТА

Това става, след като нощес бяха възстановени барикадите на Орлов мост, триъгълника на властта и СУ "Св. Климент Охридски".

По-рано днес шефът на СДВР Георги Хаджиев направи нарочно изявление, че в столичната дирекция са решили и полиция ще премахне барикадите. Това ще стане "при подходящо време и условия".

В ранния следобед протестно автошествие мина през центъра на столицата. Снимка БТА

Хаджиев говори за висока степен на организираност, за футболни агитки, бухалки, вериги и за това, че е застрашен гражданският мир от организаторите на протестите.