"Ювентус" изненадващо назначи за нов треньор Андреа Пирло на мястото на уволнения по-рано днес Маурицио Сари.

Всичко това стана само часове след безславното отпадане от Шампионската лига срешу френския "Олимпик" (Лион). 3-годишният договор на Сари е прекратен, независимо че стана шампион на Италия. Звездата Пирло (41 г.) подписа за 2 г.

Любопитно е, че преди броени дни бившият халф бе ангажиран да води втория отбор на "Ювентус". Това трябваше да е дебютът му в треньорството.

 

OFFICIAL | Andrea Pirlo is the new coach of the First Team. juve.it/4NPr30r3mEV #CoachPirlo

Публикувахте от Juventus в Събота, 8 август 2020 г.

 

"Старата госпожа" спечели девета поредна титла, но сезонът не може да се счита за успешен, тъй като хегемонът на Ботуша изпусна Суперкупата и Купата на страната, а за капак отново не успя да триумфира в Шампионската лига. Отпадна рано и то от по-скромен съперник.

Сари не се справи добре в Торино. Той пое тима през миналата година, след като изкара само един сезон и в "Челси". Преди това направи име начело на "Емполи" и "Наполи". Специалистът се скара в един период с Кристиано Роналдо, а играта на отбора рядко беше на нивото от предишните години.

До назначението на Пирло медиите спекулираха за новия треньор. Изненадващо като фаворит се сочеше бившият играч на клуба Зинедин Зидан, който обаче е в "Реал" (Мадрид). "Белите" също отпаднаха снощи от Шампионската лига, но пък станаха шампиони на Испания и отношението там към работата на Зизу е съвсем друго.

Въпреки това италианската преса твърдеше, че Андреа Аниели ще разговаря с Флорентино Перес за треньорски трансфер.

Споменаваха се също Масимилиано Алегри, когото Сари наследи, безработният в момента Маурисио Почетино, Пеп Гуардиола... И две интересни италиански имена - Антонио Конте и Симоне Индзаги. Първият тренира "Интер", но не е в добри отношения с ръководството на клуба и нищо чудно да си тръгне. А Индзаги впечатлява на кормилото на "Лацио". 

Точно заради това изборът на Пирло изненада. Един от най-добрите полузащитници на своето време изигра 164 мача за "Ювентус" в периода 2011-2015 г. Той стана четири пъти шампион на Италия. Преди това блестеше в "Милан", с който два пъти ликува в Шампионската лига и в Серия А.

Има 116 мача за Италия, като през 2006 г. стана световен шампион. Отказа се през 2017 г. след два сезона в Мейджър лигата на САЩ с екипа на "Ню Йорк Сити".

Пирло няма никакъв треньорски опит. Любопитно е, че той беше съотборник в Юве с Джанлуиджи Буфон, Джорджо Киелини и Леонардо Бонучи - част от сегашния състав. Буфон е с година по-възрастен от него. Има дял за четири от деветте поредни титли на "бианконерите".