Приходите в България за последните 10 години са се увеличили 3 пъти, а БВП - 2 пъти. Това твърди пред британската национална медия Би Би Си социалната министърка Деница Сачева.

"Когато говорим за корупция, трябва да правим разлика между възприятие и факти. В последните 10 години приходите на българите са се увеличили три пъти, а БВП се е увеличил два пъти", заявява тя.

Според Националния статистически институт обаче, приходите на българите са се повишили 1,8 пъти между 2010 и 2019 г. Според отворените данни на Световната банка пък БВП е бил 10 927 долара на глава на населението през 2009-а, а сега е 14 463 долара на глава от населението, което в никакъв случай не е троен ръст. Националният БВП също не е нарастнал тройно - от 51,99 млн. долара през 2009-а до 67,927 млн. долара през 2019 г.

От Би Би Си отбелязват, че България е най-корумпираната държава в ЕС според "Трансперънси Интернешънъл".

"Тези факти не са възможни в държава, която е толкова покрита (букв. covered) от корупция, колкото се смята", добавя Сачева.

Проблемът с корупцията не е "непроменим" (букв. unchangeable), но е "всекидневна битка", добавя тя с уточнението, че се "справяме в момента". 

"Животът вече не е черно-бял, и тези от нас, които все още чувстват това, са старомодни (out of date, букв. с изтекъл срок на годност)", добавя министърката.

Предаването е The Newsroom на BBC, а в него по повод едномесечните демонстрации и премахването на блокадата на Орлов мост, кореспондентката на медията Красимира Хендри разказва за причините за протестите у нас - корупцията и злоупотребата с публични средства.

Тя споменава записите, в които премиерът Бойко Борисов "говори нецензурно", конфликта между него и президента Румен Радев, нахлуването в президенството от страна на прокуратурата, снимките на предполагаемото нощно шкафче на премиера.

Не пропуска и атаката срещу журналисти на националната конференция на ГЕРБ тази седмица, интервюира накратко и съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който подчертава важността на съдебната реформа, върховенството на закона и борбата срещу корупцията.

"Преди тези теми отсъстваха от политическия дебат, сега всяка партия трябва да определи своята позиция, и, надявам се, ще има консенсус и българската правосъдна система ще бъде сериозно реформирана", коментира Иванов.

На въпрос какво ще прави Борисов, Хендри отбелязва:

"Премиерът е казал, че ще подаде оставка, но членовете на партията му не позволяват."