Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова направи спешна среща с представителите на германските туроператори в България, след като властите в Германия издадоха предупреждения за пътуване за областите Благоевград, Добрич и Варна, съобщи Министерството на туризма в неделя.

"Няма да допусна в нито едно място за настаняване - нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната, да не се спазват мерките за безопасност", е казала министър Николова по време на дискусията в к.к. Златни пясъци, цитирана в съобщението.

По време на разговорите е обсъдена и възможността да се подсигурява директен трансфер на туристопотока към мястото за настаняване, с цел намаляване на физическите контакти и безопасно придвижване на гостите.

Николова е цитирала данни от Единната система за туристическа информация /ЕСТИ/, които показват, че от 1 юни до 6 август т.г. пренощувалите германски туристи в местата за настаняване в цялата страна са малко над 34 хил., като най-голям брой са отседнали в Златни пясъци - 7 721, Слънчев бряг - 7 490, Албена - 2 581, София - 1 921, Варна - 1 875.

Според статистиката, от началото на годината до 6 август пренощувалите граждани на Германия в България в места за настаняване са над 48 хиляди. Също така за периода януари - юни т.г. на ГКПП са отчетени над 38 756 посещения на германски туристи, което е спад от 82,5 процента.

Присъстващите са предложили да бъде създаден доклад за обстановката конкретно в курортите около Варна и да се предложат конкретни мерки. Трябва да убедим хората, че разпространението в област Варна и Добрич е клъстерно и по-конкретно в старчески домове, са коментирали туроператорите. Според тях е нужна спешна реакция, защото в противен случай ще започне затваряне на хотели.

Министърката е коментирала, че може би трябва да се преразгледа начина, по който се отчитат заразените от COVID-19 у нас - и да се изтъква ниската смъртност.