Обвиняемият бизнесмен Васил Божков смята да участва на следващите парламентарни избори със своята партия "Българско лято". Това става ясно от новосъздадената платформа bgsummer2020.com, която беше промотирана от самия Божков с нов пост в социалните мрежи от тази сутрин. 

"Граждански проект "Българско лято 2020" е платформа на съмишленици.

Проектът ще прерасне в партия, която ще участва в следващите парламентарни избори."

Това е записано в секцията "За платформата", където Божков и неговите сподвижници са разписали своите цели, амбиции и предложения. 

Накратко - бизнесменът, който се намира в Дубай, пише, че голямата идея на "Българско лято" е да "възстанови България от Третата национална катастрофа".

"Третата национална катастрофа е факт. Разделението на властите е имитация. Демокрацията е фасадна. Институциите не работят. Съдебната система не раздава справедливост. Прокуратурата е превърната в бухалка. Върховният й ръководител не отговаря пред никого. Европейските пари и държавните поръчки са за избрани.

На този фон всички политически сили живеят в паралелна реалност, напълно откъснати от хората. Лидерските партии със силни вождове и послушна клиентела са генератори на корупцията и участници в сговора за разграбването на страната. Но друг модел не се предлагаше."

Според информацията на платформата новата формация, ако тя все пак бъде осъществена, ще се бори за 10 конкретни цели:

  1. Върховенство на закона
  2. Независимост на властите
  3. Отпадане на имунитета за народни представители
  4. Референдуми за важни обществени теми
  5. Електронно гласуване и администрация
  6. Оптимизиране на държавните служители
  7. Прозрачност на отношенията между бизнес и власт
  8. Персонална съдебна отговорност към държавни служители, нарушили закона
  9. Финансова ревизия на досегашното управление
  10. Да възстановим авторитета на България на международната сцена

Всяка точка пък щяла да бъде подлагана на гласуване в дискусия и ще бъде приета или отхвърлена. Списъкът с целите пък можел да бъде допълван от активистите на още несъздадената партия. 

Очевидно платформата набира партньори и доброволци. С хиперлинкове е дадена възможност за записване във формацията, а хора се търсят за всички "28 регионални асамблеи".

"Всеки станал наш партньор има възможност да предлага и гласува политики и решения на регионално и национално ниво. Избраните предложения стават част от програмата ни и заедно се борим за постигането им.

Всеки може да бъде избран в листата на партията. Всеки има право на глас. Всеки има право на идеи."

"Българско лято" предвижда и три отделни етапа на организация до последния момент, в който партията би трябвало да участва в изборите. 

Етап 1 ще се състои в набирането на партньори и съмишленици, в провеждането на вътрешни избори за лидери по региони и организирането на 28 регионални асамблеи. 

Етап 2 щял да бъде самото регистриране на политическата партия, разработването на програмните политики на база вече гласуваните предложения. Тогава ще се провеждат и вътрешните избори за водачи на листи. 

Етап 3 пък ще бъде провеждането на предизборната кампания и същинското участие в изборите. 

На платформата има подробна автобиография на Божков, в която той е наречен "български предприемач, колекционер, радетел на българския спорт".

Последните му проблеми със закона са описани с буквално 3 изречения - "През 2020 г. става жертва на режисирани удари на властта. За един месец управляващите с помощта на прокуратурата, ДАНС и НАП, без никакви доказателства за нарушения, съсипват бизнеса му и изземат частната му колекция от над 3000 антични предмета.

В резултат на това десетки хиляди хора остават без работа, а бюджетът е лишен от стотици милиони левове годишни приходи."

От тази секция става ясно, че Божков ще самофинансира партията си.