Всеки народ си заслужава управниците. Тази сентенция е един от лозунгите на протестиращите. Чрез нея те критикуват онези, които предпочитат да не участват пряко в протеста.

Всеки народ си заслужава обаче и протестиращите.

Всички протести в България в годините на прехода разпиляваха обществена енергия и в крайна сметка бяха недовършени. Може би затова и преходът ни си остана недовършен. Този протест също пилее енергия и най-вероятно също ще си остане недовършен.

Недовършената работа е много характерна за нас, българите. През Средновековието сме били на две морета, а понякога и на три, но така и не сме построили флот. В по-ново време завладяхме цяла Тракия и пак излязохме на второ море, но войските ни я напуснаха, преди тя да стане окончателно наша, за да завладеят и Македония. И сега нито Тракия, нито Македония. Справянето с коронавируса и него не довършихме. Добре го започнахме и после се провалихме, като за този провал не само правителството е виновно.

Протестът ще остане недовършен, защото най-вероятно ще приключи след оставката на Бойко Борисов. А по-важното е оставка да подаде Иван Гешев.

Протестът ще остане недовършен, защото едва ли ще продължи до промени в Конституцията, които да отменят текста, според който половината Висш съдебен съвет се избира от парламента.

Протестът ще остане недовършен, защото, вместо да щурмува Съдебната палата, както бе щурмуван парламентът през 1997 г., блокира Орлов мост.

Протестът ще остане недовършен, защото притежателят на фасадната власт ще бъде сменен, но реалната ще си остане зад кулисите в ръцете на Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Протестът ще остане недовършен, защото протестиращите имат огромни пропуски в своите искания. Смяната на модела, по който се управлява България, минава през мажоритарен вот или поне през силен мажоритарен елемент, както и през електронно дистанционно гласуване. Мажоритарният вот ще отнеме власт от партийните централи и ще даде власт на избирателите. Електронното дистанционно гласуване ще приобщи към изборите избиратели извън ядрото и периферията на партийните електорати. На референдуми над 2,5 млн. избиратели поискаха мажоритарен вот, а близо 1,9 млн. електронно дистанционно гласуване.

Недовършена ни е демокрацията като цяло. Ако в подкрепа на "Брекзит" бяха гласували такъв огромен процент от британците, то Великобритания вече не просто щеше да е напуснала ЕС. Направо целият остров щеше да е отплувал към Карибския басейн. У нас обаче един месец протести и нищичко не се казва за мажоритарния вот. При това от хора, имащи претенциите да се демократи. Електронното дистанционно гласуване се прокрадна в лавината от приказки, но така и не стигна до челните места в ранглистата с искания на протестиращите.

Приказките, че българинът е прекалено търпелив, дори овчедушен, не са съвсем верни. Но хаотичността и неспособността за консолидиране продължават да ни мъчат. Все още има шанс този протест да се окаже изключение от правилото. И да довърши работата, която започна.