От 15 септември китайският техногигант Huawei няма да може да произвеждам чиповете Kirin, съобщиха от самата компания.

"Нашите чипове, базирани на изкуствен интелект, също няма да могат да бъдат прозвеждани. Това е огромна загуба за нас", признава Ричард Ю, изпълнителен директор на потребителския бизнес на компанията пред Ройтерс.

Именно чип сериите Kirin SoC (система-на-чип) са "мозъкът" на флагманите на Huawei. По всичко личи, че последният модел с тях ще е Mate 40. Именно Kirin позволи на Huawei да се конкурира със Qualcomm и Apple, които прозвеждат другите най-мощни и популярни процесори на пазара - сериите Snapdragon и A Bionic.

Производството спира заради натиска на САЩ върху доставчиците, което лиши тяхното подразделение HiSilicon от ключови компоненти. През май тази година търговското министерство на САЩ забрани на доставчиците на софтуер и оборудване да работят с китайската компания без предварително одобрение. 

Схемите на HiSilicon се разработват с помощта на софтуер на американски компании като Cadence Design Systems и Synopsys. Самите чипове пък се произвеждат от тайванската компания TSMC, която работи с американско оборудване.

Санкциите срещу Huawei са част от търговската война между Щатите и Китай, която засяга и други компании, но най-сериозно удря техногиганта, който в последните години се разви успешно и извън пределите на Поднебесната империя.

Ключовият въпрос сега е какво ще прави Huawei в следващата година. В момента техните Kirin 990 са "върха на сладоледа", но догодина може да им се наложи да последват останалите производители и да купуват от Qualcomm. Това ще намали значителното им предимство - серията Kirin е разработена за тях, калибрирана за техните нужди и софтуер.