По време на протестите към мен постоянно се обръщат хора, които искат да се снимаме, да се запознаем, а често и да ми споделят всякакви информации и разкрития.

По същия начин, след излъчването на третата серия на “Осемте джуджета”, г-н Димитър Ламбовски се запозна с мен на един от протестите. Имали сме няколко разменени реплики във връзка с тази история. Днес той се приближи към мен по време на мое живо включване, за да се снима с мен и каза фразата “изключил съм си телефона, защото тоя се обадил на Маджо...”. Прекъснах го, защото не смятам, че моите лайфове трябва да се превръщат в платформа за разпространение на подобни сюжети.

Разбирам, че ако свидетел по “Осемте джудета” казва, че си е изключил телефона, защото някой е разговарял с Маджо, това преставлява интерес, но лично аз нямам никаква представа коя мутра с коя друга мутра е разговаряла. Това е всичко, което аз мога да кажа по темата.

Така лидерът на "Да, България" Христо Иванов реагира във фейсбук на сюжет, в който бива намесен т. нар. Маджо - това е прякорът на Младен Михалев, свързван с бившата силова групировка СИК. Сюжетът тече от снощи.

 

Около 21 ч в неделя, по време на живо предаване на Иванов от "Орлов мост" в София (след 10-ата минута във видеото по-долу - б.р.), до Иванов се приближава бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. Той иска снимка, шегува се, че като стане премиер Иванов не трябвало да забравя. Ламбовски, който неотдавна се появи и в поредицата разследвания на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета", казва на съпредседателя на "Демократична България":

"Значи, изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо", но Иванов го прекъсва, защото тече живо излъчване във фейсбук в този момент.

"Само да ти кажа, обадил се на Маджо...", настоява Ламбовски, но отново е прекъснат с жест, като случката в този момент приключва с "После ще говорим". 

 

Видеото предизвика вълна от коментари и интерпретации, карикатуристът Христо Комарницки задава въпроси към Иванов във фейсбук от името на Кирил Радев (препечатва негов пост - б.р.), като отговорът на Христо Иванов, цитиран в началото, е от през нощта. Конкретните въпроси са: Кой и защо си говори с Маджо? Кой и защо докладва и предава информация от първа ръка за разговори с Маджо на Христо Иванов? Защо Христо Иванов се притеснява от темата за разговори с Маджо и прекъсва своя събеседник за тази информация, но пък е много словоохотлив с други събеседници и теми? 

 

Днес през деня стана ясно, че е имало втори опит за разговор от страна на Ламбовски с лидера на "Да, България" по време на протеста в неделя вечер, уловен от камера, като той е завършил с "Ще ти кажа после".

Венци Мицов реагира във фейсбук с предположение, че става въпрос за "ченгеджийско мероприятие по каталог", като в края на реакцията си казва, че "трябва да различаваме истината от провокацията". 

Споменатият Кирил Радев споделя в нов публичен пост, в който се вижда, че не е доволен от отговора на Иванов, както и че остава висящ въпросът какво казва на Христо Иванов събеседникът му (Ламбовски - б.р.) "после". 

"Христо, кажи си, хората ще те разберат. КОЙ е ТОЯ" - завършва съобшението на Радев.

 

"Не познавам Маджо. Не знам кой е "Тоя", връзките на Борисов с Маджко са известни"

Христо Иванов говори по темата и в интервю за "Свободна Европа" днес в ранния следобед. Журналистката Полина Паунова го попита какво се е случило, знае ли кой е "тоя", който се е обаждал на Маджо - според разказа на Ламбовски, както и защо се е притеснил при повдигането на темата "в ефир" от последния предишната нощ. 

"Всяка вечер съм на протест, разговарям с много хора, всеки може да си пъхне главата в нашето живо излъчване във фейсбук", заяви лидерът на "Да, България" и разказа, че по този начин се е запознал и с Димитър Ламбовски преди дни, като той се е приближил. Станало е дума за неговата сигурност, след като участва в последния епизод на разработката на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета". 

"Когато вчера се приближи към мен и почна да говори, че си е спрял телефона, че някой е звънял, моята реакция беше мотивирана от това, че продължаваме разговора, че може би е станал обект на някакви заплахи и се притесних, че без да си дава сметка, че сме в ефир, може да се изложи на риск. Това ми беше реакцията. Нямах възможност след това да разговарям с него", заяви Христо Иванов. 

Той допълни, че не знае кой е "тоя" и че не знае по въпроса нищо повече от това, което се видя от видеото при живото излъчване от протеста. Повтори, че не е разговарял след това с Ламбовски. 

"Разбирам, че реакцията ми е изглеждала заговорническа, но бях притеснен, защото темата, която преди това съм обсъждал, бе, че този човек е изложен на риск", добави Иванов. На въпрос дали познава Младен Михалев - Маджо, отговори:

"Не. Вижте, нито го познавам, нито имам каквато и да е връзка. При положение, че цял народ знае, че Бойко Борисов има огромни, дебели корени, свързани с Маджо в миналото си, очевидно е, че в момента тече кампания, в която от ГЕРБ се опитват да ни пришият някаква връзка с Маджо. По същия начин, по който след "Росенец" се опитаха да кажат, че съм се договорил с Ахмед Доган..."