Димитър Ламбовски отказа да назове името на политика, за когото се твърди, че се е обадил на Младен Михалев - Маджо. Пред бТВ бившият депутат от НДСВ и участник в третия епизод от разработката "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд обясни запечатаните в живо предаване от протеста на "Орлов мост" в неделя реплики с лидера на "Да, България" Христо Иванов, посветени на Маджо.

Във въпросните кадри Ламбовски се приближава към Иванов по време на протеста, двамата се снимат, след което му казва, че си е изключил телефона, защото "тоя" се е обаждал на Маджо. Иванов го прекъсва заради излъчването. Сюжетът обаче предизвика реакции от различни страни. Самият Иванов още през нощта отговори във фейсбук, че не знае кой е "тоя", а днес в интервю за "Свободна Европа" каза, че не е продължил разговора с Ламбовски, че го познава от скоро, не познава Маджо, не знае кой е "тоя", но народът знаел за "дебелите корени" в миналото на Бойко Борисов с Маджо. А сега се прави опит от ГЕРБ въпросният бизнесмен да бъде "пришит" на протеста и "Демократична България". 

Пред бТВ Ламбовски сподели:

„Имаме много случаи на открадване на бизнеси, на злоупотреба с обществен ресурс. В тази връзка съм говорил преди 2 седмици и повече с г-н Христо Иванов, да се хвърли светлина по случай, по който в момента тече разследване в 3 юрисдикции – става дума за високопоставен български политик, който доскоро е бил на най-високо ниво в държавната администрация“, обясни бившият депутат.

Той отказа да каже името на политика, но призна, че това е „тоя“, който се е обадил на Маджо. Не казва името му, защото тече разследване и "това ще е интересен прецедент за европейската прокуратура, да видим дали ще направят дебют в тази насока". 

За самото обаждане от "тоя" разбрал от „трето лице“. На въпрос дали въпросният политик е от настоящия кабинет на Бойко Борисов, отговорът бе "не".

По повод това, че и неговото минало бива свързвано с Михалев, а оттам - с бившата групировка СИК, Ламбовски каза, че е против да се спекулира и с името на Христо Иванов, и с това на Младен Михалев, и с миналото на самия него:

„Сикаджия никога не съм бил, бил съм 5 години в Управителния съвет на Първа източна международна банка, бил съм председател на Съвета на директорите на „Славия“ (…) Познавам г-н Михалев и съжалявам, че името му се намесва в този случай – за последен път съм го виждал преди повече от година, познаваме се от средата на 90-те (…) Предполагам, че, разчитайки на това, че сме в добри отношения и се познаваме от много години, може би по този начин („тоя“) е предполагал, че ще се проведе разговор с мен с цел под една или друга форма да не дам съответните показания“.

На въпрос защо е искал да сподели за въпросния разговор с Христо Иванов, Ламбовски каза:

„Исках впоследствие да се видим на спокойствие и да получа съвет как да подходим и да се даде публичност, ако срещу мен има определени пречки, които да ме спрат да дам съответната информация и под някаква форма да ме поставят под заплаха“.

Бившият депутат също каза, че не се е видял със съпредседателя на "Демократична България" в последствие.

Ламбовски подчерта, че по своя воля е на протестите като гражданин, ходи там с децата си всеки ден. И се е шегувал, когато е предупредил Иванов „да не ни забравиш, когато станеш премиер“: „Тази шега се поставя на преден план, свързва се с някакво влияние и някакви кръгове и аз, едва ли не, съм техен представител и се опитвам да влияя на протеста, уверявам Ви, че не е така“

Той заяви, че е възмутен от начина, по който се преекспонира въпросният сюжет с разменените реплики с Христо Иванов. 

Валери Симеонов: Най-вероятно зад протестите ще лъсне и Вълка, и други... 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е част от властта чрез "Обединени патриоти", пък бе цитиран от пресцентъра на партията си с версия, че споменаването на Маджо - описан от Симеонов като "човек от СИК, който и днес върти бизнес със съмнителна законност, край един от организаторите на протеста Христо Иванов "тотално променя прочита на това, което се случва на улицата". 

По думите на Симеонов "Христо Иванов трябва да обясни връзките си с Маджо. В противен случай, остава не съмнението – остава убеждението, че зад протеста стои и друга фигура от подземния свят с много пари, освен Васил Божков”.

Той казва (под формата на въпрос) и за "челен отряд на престъпността, който не е заинтересован от законността в България и разкритията, които прави главният прокурор". По думите му след "развръзката с подсъдимите новобогаташи  Баневи, Арабаджиеви, Стайкови, след акцията срещу Васил Божков, още престъпни фигури са притеснени от действията на държавата". И вкара още едно име, което, по думите му, можело да "лъсне" зад протестите - това на Вълка (прякор, с който бива наричан бизнесменът Румен Гайтански - б.р.) "и други, които са известни със силовите си действия и престъпно минало”. Симеонов намеси и президента Румен Радев, който пък трябвало да отговори: "Какви са контактите му с Христо Иванов? С Маджо? С Васил Божков? За да не перефразираме прословутата реплика от преди години „Маджо вика Румен” в „Маджо вика Румен Радев”.