Поредният 33-ти ден на протести с искането за оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев вече започна. Пред столичната Съдебна палата младежката организация на "Да, България" - "МлаДа България" организира демонстрация под наслов "Масова оперативка за Гешев", пише БНР. 

Протестиращите твърдят, че оставката на Гешев се иска незабавно и сега, а причината е проста - защото дневният ред на главния прокурор не отговаря дневния ред на обществото.

Младите граждани ръкопляскаха иронично пред сградата на Темида в София заради акциите на прокуратурата срещу битовата престъпност, които според тях са в компетенциите на районните прокуратури, и напомниха, че преди избора си Гешев е обещал борба с корупцията по високите етажи на властта.

От "МлаДа България" смятат, че главният прокурор трябва да работи по случаи като "ЦУМ-гейт", терасата на Пламен Георгиев, подпорната стена на Алепу, къщата в Барселона, ББР и заемите за "Шиши и Вълка".

Протестът е по повод първия работен ден на Иван Гешев след отпуска, а протестиращите са поставили табла, на които всеки може да напише какви според трябва да са приоритетите на главния прокурор.

Междувременно по-рано днес организаторите на протеста от Отровното трио призоваха на своята фейсбук страница протестиращите днес да си носят книга в ръцете - "Това ни дели от тях!", написаха те. Целта е отново е ясна - ограмотяването на кабинета на Борисов.

"Решихме всеки от нас да донесе книга, за да демонстрираме каква е разликата между нас и него", обяви Арман Бабикян, визирайки премиера Борисов.

В пространството пред Министерския съвет започват да се събират хора, но към този ранен час те са все още сравнително малко - около 1500 души, видя репортер на Клуб Z.

Припомняме, че по-рано днес протестиращите, които бяха блокирали кръстовището пред Софийския университет в София, обявиха, че вдигат блокадата и се местят пред Министерския съвет. Те обясниха действията си като акт на добра воля. Към този момент от едната страна на пътя се минава нормално, другата обаче остава блокирана. 

Междувременно в центъра на столицата се забелязват и хора, които демонстрират не просто срещу правителството, а срещу... ранното сексуално обучение на деца в училище. Те са разпънали огромни черни трансперанти, на които са изписали срещу какво точно са излезли на улицата днес. Те обаче прекараха на площада сранително малко време и след това си тръгнаха. Интересното при тях беше, че - да - те искат оставката на кабинета "Борисов", но имат съвсем други причини от другите протестиращи.

Около 21:00 ч. шествието се раздвижи и потегли в посока Народното събрание. Предишните дни по сградите на властта бяха хвърляни яйца и домати, все още не е ясно дали и днес ще има "залпове" от "правителствения омлет". В същото време кръстовището на Орлов мост остава блокирано от протестиращи, които са издигнали истински барикади около себе си. Едната "стена" на импровизирания лагер обаче беше освободена днес, за да могат да преминават линейки.

 

 

Очаквайте подробности.