"Аз нямам никакви причини да крия за какво сме разговаряли. Другият човек, за когото той (б.р. - Ламбовски) спомена, е Мавродиев - бившият шеф на ББР."

Това заяви днес пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод на скандала, в който бяха замесени той, бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски и името на Младен Михалев - Маджо. Припомняме, че вчера камера запечата реплики на Ламбовски към Иванов, посветени на Маджо. Във въпросните кадри Ламбовски се приближава към Иванов по време на протеста, двамата се снимат, след което му казва, че си е изключил телефона, защото "тоя" се е обаждал на Маджо. Иванов го прекъсва заради излъчването. Сюжетът обаче предизвика реакции от различни страни. Самият Иванов още през нощта отговори във фейсбук, че не знае кой е "тоя", а днес в интервю за "Свободна Европа" каза, че не е продължил разговора с Ламбовски, че го познава от скоро, не познава Маджо, не знае кой е "тоя", но народът знаел за "дебелите корени" в миналото на Бойко Борисов с Маджо. А сега се прави опит от ГЕРБ въпросният бизнесмен да бъде "пришит" на протеста и "Демократична България". 

По-късно през деня Христо Иванов обясни пред бТВ, че вероятно човекът, който е звънял на Маджо, е именно Стоян Мавродиев. 

"Не мога да ставам говорител на г-н Ламбовски. Аз съм разговарял с него за изключително важната тема за "Осемте джуджета" (б.р. - разследването на Антикорупционния фонд, в което участие има и Ламбовски), той е искал друго да коментира, друго свързано с Мавродиев. Когато той дойде и каза тези думи, че си е спрял телефона, аз съм го спрял да разговаря в ефир, за да не го излагам на риск този натиск да се материализира, а не, защото искам да крия нещо с Маджо, когото не познавам и нямам нищо общо с него. Оттам нататък какви твърдения г-н Ламбовски иска да нарпави във връзка с Мавродиев, не мога да ставам, не искам да ставам пощенска кутия", уточни Иванов. 

Малко по-късно, отново самият Иванов - този път в живо включване от протеста във фейсбук, обясни, че за Мавродиев е станало дума в първия разговор между него и Ламбовски, когато са говорили за случая "Осемте джуджета". Именно заради този момент Иванов предполага, че става дума за Мавродиев. 

А за какъв точно натиск става дума? Вероятното обяснение пък идва от думите на самия Ламбовски.  

Имаме много случаи на открадване на бизнеси, на злоупотреба с обществен ресурс. В тази връзка съм говорил преди 2 седмици и повече с г-н Христо Иванов, да се хвърли светлина по случай, по който в момента тече разследване в 3 юрисдикции – става дума за високопоставен български политик, който доскоро е бил на най-високо ниво в държавната администрация“, обясни бившият депутат по-рано днес. 

Той отказа да каже името на политика, но призна, че това е „тоя“, който се е обадил на Маджо. Не казва името му, защото тече разследване и "това ще е интересен прецедент за европейската прокуратура, да видим дали ще направят дебют в тази насока". 

За самото обаждане от "тоя" разбрал от „трето лице“. На въпрос дали въпросният политик е от настоящия кабинет на Бойко Борисов, отговорът бе "не".

По повод това, че и неговото минало бива свързвано с Михалев, а оттам - с бившата групировка СИК, Ламбовски каза, че е против да се спекулира и с името на Христо Иванов, и с това на Младен Михалев, и с миналото на самия него.

На въпрос защо е искал да сподели за въпросния разговор с Христо Иванов, Ламбовски каза:

Исках впоследствие да се видим на спокойствие и да получа съвет как да подходим и да се даде публичност, ако срещу мен има определени пречки, които да ме спрат да дам съответната информация и под някаква форма да ме поставят под заплаха“.

Бившият депутат също каза, че не се е видял със съпредседателя на "Демократична България" в последствие.

Ламбовски подчерта, че по своя воля е на протестите като гражданин, ходи там с децата си всеки ден. И се е шегувал, когато е предупредил Иванов „да не ни забравиш, когато станеш премиер“: „Тази шега се поставя на преден план, свързва се с някакво влияние и някакви кръгове и аз, едва ли не, съм техен представител и се опитвам да влияя на протеста, уверявам Ви, че не е така“

Той заяви, че е възмутен от начина, по който се преекспонира въпросният сюжет с разменените реплики с Христо Иванов.