Не се задълбочавайте. В старите антифашистки сюжети имаше една фигура, наречена агент-провокатор, това е Ламбовски.

Това заяви лидерката на "Движение 21" и юрист Татяна Дончева пред бТВ в коментар на сюжета, който се разиграва от неделя вечер. Тогава, по време на живо излъчване във фейсбук, към лидера на "Да, България" Христо Иванов се приближава бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, попаднал отново в публичното пространство като свидетел в третата част на разработката "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд.

Пред Иванов и "в ефир" Ламбовски казва на Иванов, че "тоя се е обаждал на Маджо", Иванов го прекъсва. Историята повлече реакции, лидерът на "Да, България" обясни, че не знае кой е "тоя", а Ламбовски не каза името, защото течало разследване в три юрисдикции. Появи се предположение, че става дума за бившия шеф на ББР Стоян Мавродиев. Властта - персонално в лицето на Валери Симеонов, опита да обвърже Иванов и протестите с Маджо на база на излъченото във фейсбук. 

„Аз не вярвам, че Христо Иванов е спрял излъчването, защото смятал, че ще злепостави Ламбовски. По-скоро го е спрял, защото не е знаел какво още ще изръси Ламбовски пред камерата“, коментира историята Дончева днес.

Според нея нищо от това не уличава Христо Иванов, но показва, че групировката, която брани Бойко Борисов, може да използва и такива хора за дискредитиране на част от разпознаваемите фигури на протеста. Според нея Ламбовски е момче на групировката СИК и посъветва зрителите да проверят биографията му в интернет. 

Имам някои наблюдения, че в много странни моменти се появяват такива лица, които 15 години не съм виждала, от странната част на НДСВ, такова лице имаше и при ареста на Минчо Спасов. Сега няма да му споменавам името, започна да флиртува с полицаите, да обяснява на протестиращите, че трябва да блокират трамвайните релси и т.н. 

Бих събрала трите изречения така: Ламбовски е странна персона, която като депутат от НДСВ имаше огромни интереси в енергетиката, които не се вписваха нито в неговото образование, нито в неговата квалификация, нито в нищо. Изведнъж този човек започва да се явява като свидетел по разни дела. По делото "Ченалова" например той е бил свидетел, че някой му казал нещо (става въпрос за бившата вече съдийка Румяна Ченалова - б.р.). Какъв си ти, защо през теб обвинението си обяснява тези, като ти дори нищо не можеш да потвърдиш, какво значи някой ми каза, затова идвам да свидетелствам? По същия начин се появява при "Джуджетата". Как твърди, че Франтишек му бил дал едни пари, които са иззети като доказателства? Значи, има ред за съхраняване на веществени доказателства, има и ред за съхраняване на пари. За първи път чувам обвинението да съхранява пари, като дава на някого парите. Като какъв е взел парите Ламбовски? Тепърва ще се рови в "Осемте джуджета". Очевидно Иван Гешев сега е чадър, но гражданското общество трябва да стигне докрай, продължи Дончева. 

Татяна Дончева говори и за главния прокурор Иван Гешев, чиято оставка протестите искат вече повече от месец, заедно с тази на правителството на Бойко Борисов. 

По думите на юристката вече има достатъчно натрупани точки, по които да се поиска отстраняването на главния прокурор, които биха били защитими пред международни институции, и подобен акт лежи на "техническото мнозинство във Висшия съдебен съвет, не на аргументите за отстраняване". Според нея при следващ парламент и следващо мнозинство в него може да се окаже, че и мнозинството във ВСС е различно. Дончева заяви, че по няколко пункта Гешев вече е изработил отстраняването си, "няма нужда да се обосновава, то вече е обосновано". Но ситуацията с "Осемте джуджета" трябва да се разследва, да се задълбочи, да не се окаже, че и там "Гешев не е непричом". 

"Гражданските протести имат суперважна роля. Обществото, което изглеждаше мъртво, не заспало, се събуди. Дойдоха нови поколения. След като формацията на неграмотниците от ГЕРБ може 10 години да стои на власт и да ни ходи по главите, бъдете спокойни, интелигентните млади хора също ще се справят."

Дончева коментира и материал на бТВ, излъчен вчера, който отново е свързан с разработките на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета" и историята на собственика му Илия Златанов, който свидетелства в първите две части на филма. В репортажа на бТВ се видя как със съдействието на началника на полицията в Дупница частен съдебен изпълнител не е допуснат да въведе във владение собствениците "Изамет", въпреки че за това има съдебно решение. Заводът се охранява от фирмата "Делта гард", според Златанов - натрапена, когато в сагата със завода се намесва Петьо Петров-Еврото. Същата компания "пази" и прословутия вече ресторант "Осемте джуджета". 

За действията на шефа на полицията в Дупница Дончева заяви:

Това е престъпление по Наказателния кодекс. Никаква проверка по разпореждане на МВР не може да отмени този факт. В НК изрично е записано, че това, което се видя, е престъпление. 

Според нея частният съдебен изпълнител трябва да подаде сигналите за случилото се в компетентните институции.

„Ситуацията в държавата е като ситуацията в „Левски“ – няма нищо на терена, абсолютно всичко е разрушено“, обобщи Татяна Дончева.