Геополитическото и търговско напрежение между САЩ и Китай навлиза в поредната си гореща фаза, докато от двете страни валят постоянни закани. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че от догодина всички китайски компании трябва да спазват американските изисквания за одит или ще бъдат делиствани от фондовите пазари в САЩ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Към края на идната година, ако не спазват напълно (счетоводните стандарти) - и става дума за китайски и всякакви други компании, защото всички трябва да прилагат едни и същи счетоводни правила - те ще бъдат делиствани от борсите, каза Мнучин.

Работна група по финансовите пазари към президента препоръча през миналата седмица подобни мерки, за да се подсилят стандартите за листване на американските борси с цел да бъдат защитени инвеститорите от рисковете, произтичащи от китайски компании.

За финансовите надзорни органи отдавна е повод за притеснение, че китайски корпорации като онлайн гиганта "Алибаба" (Alibaba) не искат да дадат предоставят отчетите си за проверка от американски одитори, припомня ДПА.

Междувременно Мнучин засили натиска и над китайското технологично приложение "ТикТок". Той заяви, че програмата за кратки видеа не може да продължи да работи в сегашния си формат, събирайки данни за американците, а финансовото ведомство разполага с инструменти за справяне със ситуацията, предаде Ройтерс.

Мнучин, който говори пред телевизия Си Ен Би Си, каза, че президентът Доналд Тръмп е дал ясно да се разбере, че това приложение не може да запази сегашния си начин на работа.

По думите на Мнучин, цитирани от ТАСС, републиканците и демократите в Конгреса са на мнение, че социалната мрежа "ТикТок" събира лични данни за американците и конгресмените ще се противопоставят на това.

Ако има американски купувач, който ни устройва от гледна точка на сигурността, то сделка за придобиване на приложението ще бъде одобрена. Ако ли не, президентът е посочил краен срок за такава сделка и след това приложението ще бъде спряно, каза Мнучин.

На 3 август Тръмп заяви, че "Майкрософт" (Microsoft) или друга компания от САЩ трябва да сключи сделка за придобиването на "ТикТок" до 15 септември, в противен случай приложението в САЩ ще бъде забранено.

Опасенията на американските власти са свързани с това, че ръководството на тази социална мрежа се занимава с пропаганда и събира лични данни, които предава на китайските власти, отбелязва ТАСС.

Стоките за износ от Хонконг за САЩ вече ще са Made in China

Стоките за износ от Хонконг за САЩ ще трябва да бъдат маркирани като "Направени в Китай" (Made in China) след 25 септември, предаде Ройтерс като се позова на съобщение на американското правителство.

На компаниите от Хонконг ще бъдат наложени същите мита като на износителите от континентален Китай. В изявлението е записано, че 45 дни след публикацията му стоките "трябва да бъдат маркирани така че да индикират, че произходът им е от Китай".

Стъпката е взета в резултат от решението на Щатите, че Хонконг "вече не е достатъчно автономен, за да оправдае диференцирано отношение спрямо Китай".

Отношенията между Пекин и Вашингтон се влошиха, след като КНР прие репресивен закон за националната сигурност на Хонконг. Като ответна мярка Вашингтон реши да прекрати специалния статут, с който се ползваше бившата колония на Великобритания. 

Страните взаимно затвориха по едно консулство (в Хюстън и в Чънду) и наложиха санкции на множество високопоставени служители на държавите.