Броят на заразените в световен мащаб надмина 20 милиона, предаде Асошиейтед прес. Повече от половината са от САЩ, Индия и Бразилия.

Здравните служители вярват, че реалният брой инфектирани е много по-висок от представените от университета "Джонс Хопкинс". Това се дължи на ограниченията при тестването и на факта, че 40 процента от заразените не проявяват симптоми.

Изминаха близо шест месеца, за да се премине "психологическата граница" от 10 милиона случаи на заразени, след като вирусът се появи за първи път в Ухан.

Само за шест седмици те се удвоиха. По данни на "Джонс Хопкинс" в рамките на тези 45 дни смъртните случаи скочиха от 499 506 до 736 191. Това прави повече от 5200 средно починали всеки ден.

Най-много са регистрираните загинали в САЩ - над 163 000 души (една пета от целия брой).

Мексико - на ръба на оцеляването

Подобно на колегите си от Щатите и Бразилия президентът на Мексико Мануел Лопес Обрадор упорито отказва да носи маска на публични места.

Той също настоява, че в страната не бива да се налагат строги ограничения, а вместо това да се оставят мексиканците сами да упражняват социално дистанциране.

При близо 500 000 заразени в страната жертвите са 50 300. Смъртните случаи се дължат на факта, че Мексико е сред челните позиции в света по затлъстяване и диабет. Не се провеждат и достатъчно тестове - цели 47 процента от изследваните дават положителна проба, което означава, че се тестват предимно сериозните случаи.

Същевременно поставянето на страната под пълна карантина може да ѝ коства дори повече, тъй като 42 процента от населението живее под прага на бедността.