Шампионската лига ще завърши с финална осмица в Лисабон, като четвъртфиналите започват от утре, сряда (виж по-долу програмата), и ще продължат до събота. Това се случва за първи път в историята на най-комерсиалния клубен футболен турнир в света.

УЕФА прибегна до такъв формат от четвъртфиналите до финала и за Лига Европа - заради пандемията.

Отборите вече се събират в португалската столица, но купонът няма да е като преди - няма да има фенове, партита и фиести.

На всеки от осемте тима е даден правилник с 31 страници, който са длъжни да спазват стриктно.

Би Би Си хвърля светлина за някои от мерките.

Затворени в хотелите

Тимовете трябва да си стоят в хотелите. Нещо повече - нямат право да се движат извън зоните, които са им разрешени - етажът, на който са стаите, определен асансьор, коридори, място да хранене, видеозала... Когато се хранят, ще им сервират само хора от техните щабове, не сервитьори. Същото важи за прането на дрехи и екипи в пералнята на хотела.

Могат да напускат хотела, но само ако преди това са уведомили къде отиват и с каква цел. При тези разходки трябва да се движат на групи и нямат право да разговарят с други хора. Това е лоша новина за феновете - няма да има автографи и снимки.

А явно пътуването до Лисабон сега няма да е най-доброто за опознаване на този красив град, ако си футболист.

Тестване с PCR

Всеки отбор е длъжен да тества цялата делегация преди заминаването. Така стана ясно вчера, че двама играчи на "Атлетико" (Мадрид) са заразени и си остават у дома. Следват нови PCR-и след пристигане и настаняване в хотела. И нови - преди всеки мач. УЕФА обещава, че резултатите ще бъдат готови не по-късно от шест часа преди първия съдийски сигнал, за да могат треньорите да реагират, ако има заразен.

При много регистрирани случаи в един отбор, той ще има право да излезе в мача с 13 футболисти - 11 титуляри и две резерви. Това и минимумът за провеждане на двубой.

Все пак УЕФА има готовност да променя датите на мачове и дори на финала, планиран за 23 август на ст. "Луш".

Огледало в тоалетната

Тестването за коронавируса не е всичко - остава и допинг контролът. Знаете как се дава урина за този тест - в присъствието на служител на съответната комисия, който наблюдава как определените футболисти дават проба.

За да няма близост обаче, практиката се променя - с поставяне на огледало в тоалетната. Така допинг ченгето ще проследява дали всичко е коректно.

Транспорт

Автобусите на отборите се дизенфекцират постоянно, а те имат право да слизат само от едната врата, трябва да носят ръкавици и маски. Още на летището за тях е отделен вход/изход, до който не припарва никой друг.

Размяна на фланелки

Забранена е - играчите не могат да го правят след края на мачовете. Единствено размяната на флагове от капитаните преди срещата е разрешена, след като те са дизенфекцирани.

Четвъртфинали

12 август, "Аталанта" (Бергамо) - "Пари Сен Жермен", ст. "Луш"

13 август, "РБ Лайпциг" - "Атлетико" (Мадрид), ст. "Жозе Алваладе"

14 август, "Барселона" - "Байерн" (Мюнхен), ст. "Луш"

15 август, "Манчестър Сити" - "Олимпик" (Лион), ст. "Жозе Алваладе"

Полуфинали 

18 август, победител от четвъртфинал 2 - победител от четвъртфинал 1, ст. "Луш"

19 август, победител от четвъртфинал 4 - победител от четвъртфинал 3, ст. "Жозе Алваладе"

Всички мачове са с начален час 22:00 българско време.