Димитър Ганев е доктор по политология, съосновател на социологическа агенция „Тренд“ и преподавател в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

- Г-н Ганев, каква картина долавя вашата социологическа ретина?

Виждам оставка на полусъединител. Но това е по-скоро вътрешният глас на премиера Борисов. Той самият е в различни настроения и мнения. Един ден става с решението за оставка, друг ден – с идеята да държи. Пример е снимката с внучетата, която се коментираше последните дни. Оставката е истинска негова дилема, не е тактически ход. Той си дава сметка за тежестта на ситуацията, но това е малко цугцванг.

- Защо?

От една страна протестите продължават. И лидерът на ГЕРБ ясно си дава сметка, че те ерозират подкрепата към партията му. Поставят го в неприятна ситуация в един по-далечен хоризонт. От друга страна привържениците на ГЕРБ са изключително твърди в позицията си и не трябва да се подценяват. Те смятат, че това е истински пуч и трябва да се удържи докрай: „Не може да се даваме на Радев, не може да се даваме на джендърите“…

- Как виждате хоризонта на предсрочните избори?

Това е един от големите проблеми. Борисов е един от малкото хора в държавата, които виждат и са наясно какво става с бюджета в момента. Той вижда какво става във финансовото министерство, НАП, има предварителни данни за туризма, чете данните и от другите европейски държави. Премиерът ясно си дава сметка, че хоризонтът е много лош. Защото вероятно между ноември и февруари ще бъде най-тежкият момент в социално отношение заради икономическата криза. Тогава истински ще усетим за какво става дума. Защото сега се намираме в един прозорец – бяхме два месеца затворени, сега има еуфория, тръгнахме по морета, летният сезон е по-оптимистичен. Но идва много тежка ситуация.

- Какво следва от това?

Ако Борисов удържи на редовни избори, те ще са в края на март, когато ще са изконсумирани социално-икономическите последствия от кризата. Предполагам, че до редовните избори лидерът на ГЕРБ ще раздава пари без съобразяване, с цел да тушира максимално социалните последствия от кризата.

Защото симпатизантите на ГЕРБ сега може да не харесват протестите на „Орлов мост“, но ако започнат уволнения и съкращения или започне да се усеща намаляване на доходите, това ще създаде друго напрежение, което е много по-опасно.
---
Цялото интервю четете в следващия брой на сп. „Клуб Z“, който излиза на 1 септември