По време на брифинг относно пандемията президентът на САЩ Доналд Тръмп демонстрира незавидни познания по история на ХХ в. с констатацията, че испанският грип (1918 - 1920 г.) "вероятно е сложил край на Втората световна война" (1939 - 1945 г.).

"Най-близкото нещо е през 1917 г., така казват, нали? Великата пандемия със сигурност бе ужасяващо нещо, където загинаха между 50 и 100 милиона души. Вероятно сложи край на Втората световна война, всички войници се разболели. Това е било ужасна ситуация и това е много заразно, обяви президентът.

 

 

Освен бъркането на двата най-големи конфликта в човешката история държавният глава допуска и още една грешка - първият случай на испанския грип е регистриран през февруари 1918 г. 

По ирония на съдбата германо-американският бизнесмен Фредерик Тръмп (дядо на президента на САЩ) умира именно от "великата пандемия" на 30 май 1918 г. 

Малко преди да спомене испанския грип Тръмп похвали администрацията си за добрата реакция срещу пандемията, въпреки че в САЩ са регистрирани най-много смъртни случаи (над 166 000) и най-много заразени (повече от 5 милиона души).

Президентът и преди е демонстрирал слаби познания по история. По време на разговор с канадския премиер Джъстин Трюдо Тръмп споменава, че Канада е виновна за изгарянето на Белия дом през 1812 г. Проблемът е, че държавата Канада е основана през 1867 г., а отговорност може да бъде търсена на Великобритания.

В интервю за радио "Сириус" пък държавният глава споделя, че президентът Андрю Джаксън (1767 - 1845 г.)  е "бил много ядосан" заради избухването на Американската гражданска война (1861 - 1865 г.)

Работата на Тръмп не е да познава из основи историята на Америка, камо ли на света. Но предвид възходящата траектория на пандемията и здравната криза в САЩ може само да се надяваме, че президент, който не познава историята си, не е обречен да я повтори.