На 31 юли последният цялостен шелфов ледник на Канада пропадна в Атлантическия океан. На 4000-годишния ледник му отне само два дни да изгуби 43% от площта си. Впоследствие от бреговете на канадския остров Елесмер отплавал ледник с размерите на Плевен - 80 квадратни километра, съобщават световните агенции.

Основни причини за откъсването на огромния ледник са по-високите от обичайното температури, морските ветрове и водата, влизаща в ледниковите луфтове. 

"Основна предпоставка за откъсващите се ледници несъмнено са климатичните промени! Това лято е с 5°C  по-топло от обичайното за периода 1981-2010 г. Милне и другите шелфови ледници в Канада просто няма как да оцелеят и ще изчезнат в близкото бъдеще", каза Люк Копланд - глациолог от университета в Отава. 

Колегата му Дерек Мюлер пък добави, че лагерът и апаратурата им, разположени на ледника, са били разрушени заради отцепването.  

Откъсвания на шелфови ледници са се наблюдавали през 2003, 2005, 2008, 2011 и 2012 година, но за пръв път се наблюдава толкова бързо откъсване на толкова голям къс. Същевременно през изминалите две седмици тотално са се разтопили и две ледникови шапки на същия остров. 

Последствията от откъсващите се ледени масиви не приключват с щетите върху околната среда в района на ледника. Шелфовите ледници представляват естествени бентове. Тяхната температура е много по-ниска от тази във вътрешността на ледника и по този начин намаляват разтапянето на ледове във вътрешността и поддържат водното ниво.