Трета поредна нощ не спират протестите и бунтовете в Беларус. Поводът, както и Клуб Z съобщи, са резултатите от президентските избори, според които Александър Лукашенко печели над 80% от гласовете.

Протестиращите изградиха барикади, а органите на реда за пореден път се опитаха да ги разпръснат с гумени куршуми и шумови гранати, предаде Нова тв. Специалните части на полицията и вътрешните войски блокираха целия център на Минск, за да попречат на недоволните да излязат по улиците на столицата. На практика под техните удари попадат много от хората, които просто са се оказали на улицата, а не са част от протеста, допълва медията.

Дори интернет бе прекъснат. След тридневното спиране обаче мобилният интернет в Минск е възстановен и връзката е с подобрено качество като цяло, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

Тази сутрин потребителите са започнали да получават недоставените по-рано съобщения, отварят се повечето сайтове, включително на новинарски източници, отново могат да се ползват и мобилните приложения.

Обстановката в центъра на Минск е спокойна. Движението по булевард "Независимост" и по площада със същото име е свободно. По улиците няма протестиращи, посочва ТАСС.

Интернетът в Минск прекъсна в деня на президентските избори - 9 август. Според президента Александър Лукашенко причината за проблемите с връзката са кибератаки от чужбина. И през трите дни оттогава в беларуската столица имаше бурни протести, след като изборните резултати показаха победа за Лукашенко.

Междувременно лидерът на опозицията избяга в Литва. От Вилнюс заявиха, че Светлана Тихановска преди това е била задържана часове наред от полицията в родината ѝ.