За трета поредна нощ Беларус беше обхваната от протести срещу предварителните резултати от президентските избори в неделя, които отредиха победа за президента Александър Лукашенко. "Последният диктатор в Европа", който управлява страната от 26 години, е спечелил над 80 процента от гласовете.

Поне три журналистически екипа, сред които този на Би Би Си, са били нападнати от органите на реда, които посегнали на камерите и фотоапаратите им.

Хиляди участваха в протестите в няколко градове. В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикади. Полицията се опитваше да разпръсне протестиращите с гумени куршуми и шумови гранати, предаде ДПА, цитирана от БТА. Видеокадри в социалните мрежи показвали униформени да бият и ритат цивилни.

 

(Видео от сблъсъци между протестиращи и органите на реда в Брест)

 

Протестните акции в Минск вчера се преместиха от центъра на града в жилищните райони, отбелязва ТАСС. Практически целият център на столицата беше блокиран от спецчасти на полицията (ОМОН), Вътрешните войски и други силови структури, за да попречат на протестиращите да повторят сценария от предишните два дни.

Протестиращи в пред посолството на Беларус в Москва: "Избори без Лукашенко!"     Снимка АП/БТА

Според очевидци действията на силите за сигурност вчера са били много по-решителни и твърди в сравнение с предишните протести. Под техните удари попадат много от хората, които просто са се оказали на улицата.

Силите на реда обискират дворове и входове на жилища, спират автомобили и задържат онези от пътуващите, носещи на ръката си бяла гривна, която тези дни стана символ на протеста.