Над 16 млн. лв. отпуска правителството към бюджетите на общините, за да може с тези пари да се оборудват кабинети по природни науки в 160 училища в страната. Това съобщи премиерът Бойко Борисов във фейсбук с кратко видео и текст за решението от днешното редовно заседание на Министерския съвет.

То обаче се проведе онлайн, според правителствения пресцентър - заради пандемията от коронавирус.

Текстът гласи: 

"Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора.

Поехме и изпълняваме ангажимента си за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища в България. За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от Министерския съвет днес отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лв.

Средствата са за реализирането на дейности по национална програма. Тя е насочена към училища с иновативни практики и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката."

Видеото, публикувано в профила на министър-председателя, обаче завършва с думите: 

"...Да им оборудваме с най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците след това, като ги обучим добре, да излязат на протест..."

 

Във второ видео с текст Борисов съобщава и за друго решение - този път по думите му в подкрепа на българските студенти: 

"Важна подкрепа оказваме и на нашите студенти. Отпуснахме до 100 милиона лева за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии.

От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден."

Образователният министър Красимир Вълчев съобщава, че има 140 общежития, част от тях - около 100, са в добро състояние, но други имат нужда от саниране и обновяване. От думите на Борисов се разбира, че парите - до 100 млн. лв., ще бъдат отпуснати на съответните висши учебни заведения, които ги стопанисват. Той разпорежда на министъра да се срещне с ръководствата на университетите и на студентските сдружения, като вторите да излъчат свои представители, които да контролират разходването на средствата, става ясно от видеото. 

Минути по-късно се появи и трето кратко видео на министър-председателя, в което съобщава за друго решение - този път в областта на здравеопазването, анонсирано така: 

Всеки ден работим за още по-добрите и модерни здравни грижи в болниците за българските пациенти. С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ. С 2,4 милиона лева осигуряваме свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика.

Подкрепа от 2 милиона лева получава и „Майчин дом“ за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции.

Отпускаме и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.

С всички тези действия надграждаме здравната система. Това са важни решения в полза на всички български граждани.

 
Бойко Борисов обяснява на новия здравен министър проф. Костадин Ангелов как да обясни новините за инвестиции във високопроходими линейки за Спешната помощ.

Четвъртото решение на правителството, анонсирано от Бойко Борисов във фейсбук, е превантивна мярка за помощ на семейства с деца, в случай, че се наложи ново обявяване на извънредно положение заради коронавируса или удължаване на епидемичната обстановка, обявена от Министерския съвет до 31 август и въвеждане отново на по-сериозни ограничения заради заразата. Ето премиерския анонс:

Подкрепяме семействата с деца до 14 години като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители.

Бойко Борисов във видеото дава да се разбере, че мярката е в случай, че наесен се наложи ново затваряне на училища. Той разпорежда на здравния министър и да се помисли за ограничителни мерки за възрастни хора, които са най-уязвимата група в условията на пандемия от коронавирус: 

Ако, пази Боже, пандемията се увеличи, ако се наложи да се затварят училища - какво правим с работещите родители... 

Ангелов, ти трябва много точно да помислиш и дали да не се въведе някакво ограничение за хората над определени години. Помислете го, обяснете го, защото те са най-уязвими. Тогава - от една страна бабата и дядото са карантинирани, не могат да отидат при детето, от друга - родителят трябва да избере да ходи ли на работа или да си гледа детето. 

 

 

Докато тече онлайн заседанието на правителството, продължават протестите с искане за оставката на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Кръстовището пред Министерския съвет, както и тези при Софийския университет и на "Орлов мост" продължават да бъдат блокирани, като палатките пред СУ се появиха отново снощи.