При вчерашното посещение на главния прокурор Иван Гешев в Силистра при проведена акция е проверен за акцизни стоки не детски център "Биберон", а питейно заведение със същото име... А такъв детски център изобщо не съществува по документи, пък и не е проверен заради Гешев.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата, след като вчера местните правоохранителни органи станаха обект на доста шеги и намеци за пренатягане пред "началството".

А информацията, че се извършват претърсване и изземване от Икономическа полиция дойде от "Силистренски бряг", пред който говори собственичката на детския център.

Както е известно, в момента Иван Гешев е в период, освен на борба с битовата престъпност и на обиколки и срещи из петте апелативни района на страната. И още - посещението му е било по повод...

"... разкриването на извършено умишлено убийство в село Искра, като по никакъв начин не е обвързано с проведената от икономическа полиция проверка в същия ден."

Ето и съобщението на пресцентъра на прокуратурата едно към едно:

По повод вчерашни публикации в медии, озаглавени „Гешев е в Силистра – обискиран е детски център "Биберон“ и „Борбата с битовата престъпност на Гешев достигна и до детски център „Биберон“, позовавайки се на информация,  публикувана в „Силистренски бряг“, съобщаваща за извършена проверка за акцизни стоки в Кафе-аперитив с детски център в гр. Силистра и обвързването й с посещението на главния прокурор Иван Гешев в града на 11.08.2020 г., Дирекция „Публична комуникация“ заявява следното:

-        Провереният обект Кафе-аперитив не е детски център по смисъла на Наредба 1 от 2009 година, а е питейно заведение;

-        В хода на операцията на МВР, проведена в гр. Силистра, са били проверени десетки обекти, сред които и кафе-аперитив, носещ идентично име с това на детски център, който по документи не съществува;

-        Предмет на проверката в хода на специализираната акция не е бил „детски център“, а обект, в който е записано по документи, че се продават акцизни стоки, които подлежат на проверка;

-        Посещението на главния прокурор Иван Гешев в гр. Силистра на 11.08.2020 г. е част от продължаващата му обиколка на Апелативните райони в страната и е свързано с разкриването на извършено умишлено убийство в село Искра като по никакъв начин не е обвързано с проведената от икономическа полиция проверка в същия ден.

Дирекция „Публична комуникация“ не отрича правото обществото да бъде информирано според стандартите и нормите на съответната медия, но не приема опитите за манипулация чрез гръмки заглавия, които не отговарят на обективната истина.

Има и съобщение на ОП-Силистра.

Във връзка с медийни публикации в редица електронни издания относно посещението на Главният прокурор на Република България Иван Гешев в гр. Силистра, Окръжна прокуратура-Силистра прави следното опровержение:

В рамките на посещението на Иван Гешев в гр. Силистра, РП-Силистра и ОП-Силистра не са участвали или извършвали действия по разследването по образувани досъдебни производства в сочения за „обискиран“ „детски център“. ОП-Силистра е осъществявала единствено методическо наблюдение по отношение на провеждащата се на 11.08.2020 г. Специализирана полицейска операция на територията на Област Силистра.

С "Уточнение" излезе и МВР

На 11.08.2020 г. на територията на град Силистра е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, включително установяване на акцизни стоки без бандерол. Действията са наблюдавани от Окръжна прокуратура – Силистра. В хода на операцията са били проверени десетки обекти. Не отговарят на истината твърдения, че обект на проверка е бил и детски център. За продажба на акцизни стоки, подлежащи на контрол, е проверен кафе-аперитив, носещ идентично наименование с това на парти-център. Призоваваме медиите да бъдат коректни в поднасянето на информацията за дейността на органите на МВР и да не подвеждат обществеността със спекулативни и неверни данни и твърдения.