Литва ще смекчи ограниченията за влизане в страната за граждани на Беларус след избухналите там протести заради спорните президентски избори и последвалите полицейски репресии, предаде ДПА, като се позова на литовския премиер Саулюс Сквернелис.

"Беларуските граждани, които идват по хуманитарни причини, могат да влизат в Литва", каза Сквернелис, цитиран от местно радио.

Министърът на вътрешните работи Рита Тамашуниене предложи на среща на кабинета по-рано беларусите да бъдат добавени в списък на страните, чиито граждани са освободени от строгите гранични проверки, въведени заради пандемията от коронавируса.

Правителствен говорител каза, че подробностите около облекченията ще бъдат уточнени днес.

"Длъжни сме да проявим солидарност и отговорност. Първоначалната реакция на европейските столици е, меко казано, разочароваща. Ние, най-близките съседи, както винаги реагирахме първи", каза Сквернелис и призова за европейски санкции срещу управляващите в Минск.

Според официалните резултати президентът Александър Лукашенко е спечелил изборите с 80 процента от гласовете. Протестиращите го обвиняват във фалшифициране на вота, за да спечели шести пореден мандат. След изборите основната опонентка на Лукашенко Светлана Тихановска напусна страната и се намира в Литва.

Литовският президент Гитанас Науседа призова вчера беларуските власти "първо, да деескалират незабавно обстановката и да прекратят използването на груба сила срещу народа си, и второ, да освободят всички задържани протестиращи и да спрат гоненията срещу тях".

Науседа каза, че страната му очаква Минск да започне диалог с беларуските граждани.

БТА