Бившият член на управителния съвет на Българската банка за развитие и неин фактически управител - Стоян Мавродиев, ще съди за клевета Димитър Ламбовски - бившия депутат от НДСВ, който през последните няколко седмици е в основата на медийни скандали. Според Мавродиев замесването му в аферата "Кой е звънял на Маджо?" е компромат, а разпространената от някои медии информация, че притежавал къща в Гърция - лъжа. 

За какво става дума? 

Преди няколко дни, по време на протест на Орлов мост, камера запечата реплики на Димитър Ламбовски към съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, посветени на Младен Михалев-Маджо. Във въпросните кадри Ламбовски се приближава към Иванов по време на протеста, двамата се снимат, след което му казва, че си е изключил телефона, защото "тоя" се е обаждал на Маджо. Иванов го прекъсва заради излъчването.

Темата беше подхваната от различни медии, близки до властта, които обясняваха, че това е фактическо доказателство за близостта на Иванов с Маджо. Историята повлече реакции, лидерът на "Да, България" обясни, че не знае кой е "тоя", а Ламбовски не каза името, защото течало разследване в три юрисдикции. Появи се предположение от самия Иванов, че става дума за бившия шеф на ББР Стоян Мавродиев. Властта - персонално в лицето на Валери Симеонов, опита да обвърже Иванов и протестите с Маджо на база на излъченото във фейсбук.  

Днес Мавродиев пише следното: 

Обръщам се към вас по повод клеветническата кампания, подета срещу мен от Димитър Ламбовски с цел да отклони вниманието от скандала с видеото, в което той се обръща към Христо Иванов с реплика за Младен Михалев-Маджо. След огромния публичен конфуз за председателя на партия "Да, България" и нестихващия скандал, в определени медии бяха разпостранени анонимни твърдения, че аз притежавам къща в Гърция, а за повече сензационност бяха намесени имената на премиера Бойко Борисов и на депутата от ДПС Делян Пеевски. В този компромат няма грам истина!

Очевидно Мавродиев не коментира по същество възможността именно той да е лицето, звъняло на Маджо. В същото време яростно отрича да има къща в Гърция. Информацията за това се появи първи в сайта "Афера", който твърдеше, че Ламбовски искал да разкаже пред голяма национална медия за корупционна схема с участието именно на бившия шеф на ББР. По информация от изданието Мавродиев е купил 2 къщи в Гърция от Ламбовски, а парите за това били дадени от Делян Пеевски. Едната от двете къщи пък била за премиера Бойко Борисов. 

"Не притежавам къща в Гърция и това лесно може да се провери в имотните регистри на страната. Наети от мен гръцки адвокати работят от две седмици по жалба за изнудване срещу Димитър Ламбовски. Събрани са доказателства за заплахите на Ламбовски към мен - за поискан рекет в особено големи размери, както и заплахите му да съсипе мен и посочените по-горе политици", продължава в писмото си Мавродиев. 

В края става ясно, че е сезирана гръцката прокуратура, тъй като "мястото на престъпното деяние е в Гърция". Адвокатите на Мавродиев пък щели да заведат дела срещу български медии, позволили си да тиражират тези твърдения.