Някой драматичен статус във Facebook, пододробно описание на закуската, обяда и/или вечерята ви в Instagram, албум с 145897623 снимки на котката или детето... Или дузина имейли, изпратени от смартфона ви, а може би и библиотека от електронни книги и документи, качени на таблета. Докато за някои това е ежедневие, за други е истински кошмар. В буквалния смисъл. Запознайте се с технофобите. 

Вероятно повечето от вас си мислят, че става въпрос за възрастни хора, които отказват да ползват модерните джаджи. Всъщност технофобията е доста по-разпространена сред младите хора. Психолози коментират, че това не е точно болест, а по-скоро състояние или определена нагласа, като го сравняват с предпочитанията за храни и цветове например. Изследване на Масачузетският технологичен институт (MIT) сочи, че на всеки 10 000 души има поне трима технофоби.

Технофобите са два вида - едните изпитват панически страх от всякакви "умни" устройства като компютри, смартфони, кухненски роботи и дори автоматите за паркинг билети. Другите са "умерените" - повечето от тях нямат компютри, пишат си бележките на тетрадка, ползват стационарен телефон и указател, за да търсят номерата. Някои имат ползват старите модели мобилни телефони и гледат телевизия, но "живеят в миналия век" според техноманиаците.

Според лекари и психилози, технофобията е състояние на "пренасищане" на съвременния човек с модерните технологии. Независимо дали става въпрос за устройсва, сайтове или онлайн услуги, тези хора се чувстват "натоварени" от почти изцяло дигитализирания свят. Носталгията им по писмата, писани на хартия и пощенските картички, обясненията, че като деца са били много по-щастливи без лаптопи и таблети, са някои от мотивите им срещу ползването на техника.

Приятелите и близките на хората, които странят от техника и онлайн общуването, споделят, че с тях се комуникира трудно на моменти. 

"Не мога да изпратя клип в YouTube или sms на Лари", казва студентът Уейн Аркет. Неговият съквартирант Лари Дийн учи физика в Колумбийския университет в Ню Йорк. Той записва всички лекции, не чете тези, които преподавалите качват онлайн. Книги и учебници взима от библиотеката, има стар мобилен телефон Motorolla, който ползва от 8 години. Двамата младежи са пълни противоположности - Уейн има лаптоп и настолен компютър, смартфон и таблет, посещава лекции онлайн и организира партита като фейсбук събития. Споделя, че общуването с Лари понякога е много трудно, но съквартирантът му е убеден, че след като  човечеството хиляди години се е справяло без модерните технологии, това само доказва, че са излишни.