Смъртността от коронавируса в България се увеличава заради по-големия брой инфектирани. А към момента държавата няма проблем с предпазните средства и дезинфектантите в болниците. Това съобщи пред Нова телевизия държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„Смъртността на вируса е функция на заболеваемостта. Имаме повече починали, защото имаме повече болни. Те пък от своя страна се дължат на повече заразени хора у нас. Смъртността в България е 1%. Епидемията се развива според правилата на един такъв процес.

При положение че заразените в света надминаха 20 милиона, е ясно, че болестта се разпространява и у нас. България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, заразата продължава да се разпространява”, обясни Ангел Кунчев.

От думите му стана известно, че към този момент България не изпитва проблеми с предпазните средства за медици, дезинфектанти и насоки за лечението на коронавируса.

„Винаги се стремим да даваме някаква бройка за ориентация на хората. Ако много случаи се концентрират на едно място, ще е трудно. Здравната ни система се справя добре. Реагираме веднага и се опитваме да вземем всички мерки. Нямаме нови случаи във Варна, което е добре. Дори и положителните да достигнат 1000 души на ден, ще успеем да ги настаним. Проблемът обаче е, че няма да има кой да ги лекува. Ние нямаме ресурса на Ухан, за да пратим 3000 лекари някъде само за една вечер", каза той.

Осигурени са и респираторни апарати, но броя на болничните легла е ограничен. В България има около 140 специалисти по инфекциозни болести, добави той.

"Голям брой апарати за изкуствено дишане бяха разпределени във всички болници. Броят им никак не е малък, но въпросът е, че във всяка болница интензивните легла са най-ограничената бройка. Те не се използват само за коронавирус, а и за много други случаи. Те трябва да продължат да работят и за пострадали при катастрофи и други пациенти със спешна нужда от реанимиране", каза доц. Кунчев.