Руският газов гигант "Газпром" е на път окончателно да излезе от собствеността и управлението от българската частна компания "Овергаз инк". Това става ясно от публикация в ТАСС, която се базира на решение, взето от Съвета на директорите на "Газпром". Пакетът от 50% в "Овергаз инк" ще бъде предложен на цена от 15,5 млн. евро. Първо и екслузивно право за купуване би следвало да има българският акционер в дружеството. 

По-голямата част от акциите са собственост на дъщерното дружество "Газпром експорт". Очаква се то да продаде почти 50 000 обикновени поименни акции с право на глас - всяка с номинална стойност от 500 лв. 

Ако сделката бъде сключена, това би трябвало да бъде последната фаза от дългогодишната раздяла между партньорите, които имат сложни и обтегнати отношения. Дружеството "Овергаз инк" е създадено през 1992 г.

За раздяла на "Овергаз" с руската държавна компания се говори от 2015 г. Отношенията се обтегнаха най-остро, след като в началото на 2016 г. "Газпром" спря доставките до "Овергаз" и българското дружество се наложи да купува суровина от "Булгаргаз" на доста по-висока цена. Последваха съдебни дела. 

Генерално проблемите обаче започнаха с решението на първото правителство "Борисов" да "отреже" посредниците и да даде възможност на "Булгаргаз" да работи директно с "Газпром". Тогава "Овергаз" подаде жалба до Европейската комисия за монопол и заради резервирането на българските тръби 100% в полза на руснаците. През 2018 г. Европейската комисия наложи санкция от 77 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Сумата влиза в бюджета на европейските институции. "Овергаз" обаче не успя да спечели арбитражно дело в Цюрих заради неочакваното спиране на доставките на газ от "Газпром" за българското дружество.