Основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, който преди години предрече избухването на пандемия, а през последните месеци инвестира стотици милиона долари в проекти, свързани с COVID-19, смята, че до края на 2021 г. светът ще се отърве от новия коронавирус.

В интервю за "Блумбърг" той разказва за COVID-19, за конспирациите с 5G мрежите и хидроксихлорохина.

Колко уверен сте, че ще разполагаме с работеща ваксина, която да бъде масово разпространена до края на 2020 г.?

Първата ваксина няма да бъде идеална от гледна точка на ефективността си срещу заболяването и разпространението. Вероятно няма да има дълга трайност и ще се използва основно в богати страни като мярка за стопиране.

Ще извадим късмет, ако открием нещо до края на годината. Но пък през 2021 г. е много вероятно няколко ваксини да получат одобрение. Най-голям успех вероятно ще имаме при протеиновата субединица. 

Толкова много компании работят по нея, така че можем да си позволим доста неуспехи и все пак да получим нещо на ниска цена, но с голяма трайност.

Години наред се говореше, че ако антиваксърите преживеят пандемия като дядовците и бабите си, ще мислят различно. Упс...

Двата пъти, когато съм посещавал Белия дом (след 2016 г.), ми казаха, че трябва да отида да слушам антиваксъри като Робърт Кенеди-младши. Така че да, иронично е, че хората се съмняват във ваксините и всъщност трябва да им обясняваме: "О, Боже мой, как иначе ще успеем да се измъкнем от тази ужасна пандемия?"

Предвид скептицизма трябва ли ваксината срещу COVID-19 да бъде задължителна?

Като направиш нещо задължително, често се постига обратен ефект. Но може да се наложи при работа в домове за възрастни или на места, където има много възрастни, това да бъде наложително.

Какво мислите за конспиративните теории, че вие изследвате ваксини, за да контролирате мозъците на хората чрез 5G радио вълни и други такива?

Странно е. Вземат факта, че се занимавам с ваксини, и го обръщат така, че вместо да давам пари, за да спасявам животи, аз правя пари, за да се оттърва от животи.

Ако заради това хората откажат да се ваксинират или да прегледат последната информация за носенето на маските, тогава това е голям проблем.

Какво ще кажете за дискурса около хидроксихлорохина, който Белият дом препоръчва, въпреки че многократно е доказана неефективността му и че дори създава сърдечни проблеми при някои пациенти?

Ние сме в ерата на науките, но понякога имам чувството, че не е така. В епруветка хидроксихлорохинът изглеждаше добре. От друга страна - има много медикаменти, за които е доказано, че помагат без наличието на странични ефекти.

Някои страни купуват дози ваксини, преди още да бъдат одобрени. Опасно ли е това?

Трябва да си сътрудничим в рамките на страните и между страните. САЩ все още не помагат на бедните страни. Финансирали сме повече изследвания и разработки от която и да е друга страна, но ние се грижим само за себе си.

Всеки разговор, който провеждам с представители на фармацевтичните компании и лидерите на държавите, е с цел: "Хей, трябва всички да бъдат защитени."

Как мислите, че ще свърши всичко това?

Иновациите в терапевтичните средства ще започнат да намаляват нивата на смъртност, но истинският край ще настъпи от разпространението на естествените инфекции, ваксината и стадния имунитет. За богатите страни това ще се случи през следващата година, в идеалния случай през първата половина. Всичко това ще свърши до края на 2021 година.

Имаме късмет, че заболяването не е фатално.