Потвърдените случаи на зараза с новия коронавирус в Германия се увеличиха с 1449 за денонощие до общо 221 413, предаде Ройтерс, като се позова на института "Роберт Кох", пише БТА. 

За последното денонощие починалите от COVID-19 в страната са 14 до общо 9225 души от началото на пандемията.

Премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер призна, че е станал голяма пропуск във връзка с резултатите от изследванията на десетки хиляди души за новия коронавирус.

Стана ясно, че десетки хиляди от изследваните не са получили резултатите от тестовете си, направени след завръщането им от чужбина. Това касае 44 000 души, тествани на пунктове на баварски магистрали на германската граница. Около 1000 от тези хора са с положителен тест за коронавируса. Вече са идентифицирани 908 от заразените и те ще бъдат информирани в скоро време.

До забавянето на информирането се е стигнало, тъй като хората, подложени на тестовете, не са попълнили правилно или четливо съответните формуляри. Много често във формулярите имало само телефон и така не станало ясно къде живеят хората и къде са били на ваканция.

Бавария предлага безплатни тестове на връщащите се от ваканция, независимо дали живеят в провинцията или в други части на Германия. Заради закъсняването на информирането на хората за резултатите от тестовете местната здравна министърка Мелани Хумл на два пъти е предложила на премиера да подаде оставка.

Междувременно прагът от 750 000 починали по света от COVID-19 беше преминат вчера, предаде Франс прес.

Най-много починали има в Латинска Америка и Карибите (около 230 000), а почти половината от смъртните случаи са регистрирани в четири страни - САЩ (166 038), Бразилия (104 201), Мексико (54 666) и Индия (47 033).

Същевременно Световната здравна организация каза, че няма доказателства, че коронавирусът може да се разпространи от храна или опаковки, и призова хората да не се притесняват, че вирусът може да влезе в хранителната верига, предаде Ройтерс.

Уверенията идват малко след като два китайски града казаха, че са намерили следи от коронавируса във внесени пилешки крилца от Бразилия и по външната опаковка на замразени еквадорски скариди.

"Хората не трябва да се страхуват от храната, опаковането на храната или преработката или доставката на храната. Няма доказателства, че храната или хранителната верига участва в предаването на този вирус", заяви Майк Райън, ръководещ програмите за спешни действия на СЗО.