Ще има правителство, трудно, с много компромиси. Хоризонтът му ще е поне една година. Това коментира социоложката Боряна Димитрова по БНР. Не знаем дали формулата ще е 2+2 или 2+1, но правителство ще бъде съставено, каза димитрова. Според нея има два варианта или трудно правителство или лесно отиване на избори. Партиите имат обаче много повече да губят от избори, аргументира се тя.

"Правителството ще е заето с една сложна парламентарна подкрепа, с необходимост да обосновава всяко свое решение, ще бъде под един много жесток парламентарен, медиен и граждански контрол. Това след годините, които наблюдавахме в голяма степен безотговорно управление, бих казала, че е добро. Не бих казала, че по-добрият вариант е на едно абсолютно безметежно управление, в което е толкова висока степента на стабилност, че не се интересува нито от мнението на гражданите, нито на симпатизантите си", посочи социоложката някои предимства на сегашното мъчително формуране на кабинета.

Димитрова обясня и как едни възможни избори биха променили ситуацията: "Ако има нови избори губи ГЕРБ като основна политическа сила заради това, че не е съставила правителство, а е имала изключителна силна преднина пред останалите. Ще загуби Реформаторският блок, ще загубят в голяма степен и от БСП. Вероятно имат шанс крайните радикални партии – „Атака“ и „Патриотичният фронт“ да подобрят своя резултат. В никакъв случай няма да спадне влиянието на ДПС, защото една ниска избирателна активност, която може да се очаква при бързи следващи избори, да кажем в средата на зимата, ще доведе единствено до увеличаване на радикалните крила и на тежестта на ДПС.  Т. е. точно онова, което в най-голяма степен пречи на съставянето на правителството и ако видим какви са взаимните обвинения, които в момента се разменят – дали правителството ще бъде подкрепено от ДПС или от националистически партии като Патриотичния фронт - виждаме, че най-големите препъни камъни са точно в тези партии, които при едни скорошни избори биха увеличили своята тежест и биха направили съставянето на едно следващо правителство още по-трудно, а не по-лесно".

Боряна Димитрова коментира и вероятните персонални нацначения, като определи част от имената като спорни.

"За някои от постовете има посочени по две имена, някъде и по три имена. Не смятам, че тези имена, които вчера изтекоха на 100% ще останат същите. Самият факт, че в преговорите влиза и Патриотичния фронт – много е вероятно част от тези имена да бъдат сменени с други имена, но това не би променило цялостния характер на кабинета. Част от имената са спорни", каза анализаторката. Според нея от ГЕРБ като по-народна партия се очаква и такива министри. Реформаторският блок е по-интелектуалната част, по-решителната част, тези, които трябва да извършат реформите са очакванията от Блока, обясни тя. "За съжаление това, което виждаме от предложенията за министри буди съмнение дали става дума за реформаторски екип. И в двете части - дали е реформаторски и дали е екип", обясни социоложката.

Тя коментира и поведението на ДПС и основно думите на Лютви Местан, който вчера отново повтори, че могат да подкрепят в името на евротлантическата ориентация само правителство, което е изключило от сметките си Патриотичния фронт.

"Най-странното в поведението на ДПС е, че една година ДПС беше коалиционен партньор на БСП. Нямам спомен и проверявах в интернет, кога се появява за първи път словосъчетанието „евроатлантическа ориентация на страната“,  която г-н Лютви Местан използва , за да обоснове подкрепата си или респективно оттеглянето на подкрепата си от това правителство. Не видях нито един път в тази една година, г-н Местан да е изразил съмнения или да е бил също толкова настойчив в отклоняването на евроатлантическата ориентация на страната, а поводи имаше не един или два пъти. За мен най-странното е в кой момент се появи загрижеността за евроатлантическата ориентация на страната на г-н Местан, при положение, че една година, докато беше в управлението, нито веднъж не изрази загриженост по този въпрос.

Според Димитрова от АБВ ще действат ситуационно и занапред. "Това е най-малката парламентарна група. Стратегическият им интерес е да привличат по-голям дял от симпатизантите на БСП. Те няма да са стратегически партньор, който да гарантира стабилността на управлението". За БДЦ (бивше ББЦ) тя обясни: "Подкрепата им ще бъде сведена до отделни депутати, не я виждам като единна парламентарна група. Тя не е създадена така", каза Димитрова.