С думите "печелене на време" Арман Бабикян, част от Отровното трио, определи предложенията на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция. Той смята дори, че лидерът на ГЕРБ се опитва да се закрепи във властта.

"Изглежда ми като сериозна и едра крачка назад на човек, който е отчаян и се опитва със сетни сили да се закрепи на гребена на властта още известно време. Предложението му почти няма общо с исканията на протеста", коментира Бабикян пред БНР.

Според него желанието за Велико народно събрание точно от Борисов, който ненадейно открил, че се е изчерпала старата Конституция, е нещо, което може да изненада само наивници. И продължи:

"Този състав на Народното събрание, доминиран от олигархията на Бойко Борисов и от мафиотизирани кръгове, е именно съставът, който трябва да подготви промените в Конституцията."

Ще получим още от същото в по-голяма доза, предпупреди Бабикян. И добави, че Борисов така си печели време, за да може този парламент с миниатюрно доверие да подготви промените. 

"Същите мутризирани кръгове ще подготвят новата Конституция, ще минат 4-5 месеца и Борисов ще е този, който ще си самоподготви изборите през януари. Той печели време за себе си и сам си подготвя промените за нова Конституция", повтори Бабикян. 

Той каза, че Борисов не е казал прокуратурата да се извади от съдебната система, а само, че ще има разделяне на колегии. Не е споменал и искането на протестиращите за машинно гласуване. 

"На практика от исканията на протеста - оставка на Борисов и Гешев, електронно, дистанционно гласуване, моментални избори и след което подготовка на Велико народно събрание, не е изпълнено нито едно от тях", обобщи Бабикян. 

"Страх, страх и още веднъж страх и лъжа, опаковано като изказване на министър-председател все още", добави той. 

Междувремнно протестиращите на Орлов мост от палатковия лагер обещаха, че протестът няма да спре въпреки идеите на Борисов. 

"Мислим, че вълкът козината си мени, но не и нрава си. Не мислим, че Борисов е способен да направи тази промяна и ако я направи, няма да ефектът, който търсим. Така че протестът продължава", заяви пред бТВ представител на демонстрантите. 

Всички мнения обаче са подобни - изразяват се съмнения за ролята на Борисов в това Велико народно събрание и дали всъщност зад искането не стоят други участници в политическата игра. 

"Нашите искания са пределно ясни - оставка на премиера Борисов, оставка на главния прокурор, на Емил Кошлуков и на Цацаров, след това приемане на закон за лустрацията и промени в Изборния кодекс, за да можем електронно и по пощата, за да може и нашите сънародници в чужбина да упражняват своя вот."