"Днешният ход на Бойко Борисов е като да играеш шах с каратист - ти местиш фигурите, а той рита дъската."

Така лидерът на "Има такъв народ" - партията, на която социолозите отреждат място в бъдещ парламент при хопотезата на избори сега - Слави Трифонов, коментира днешния ход на премиера - да инициира написване на нова Конституция и свикване на Велико народно събрание.

Коментара си Трифонов направи чрез профила си във фейсбук, където малко по-рано през деня написа: "Еееее... Бойко Борисов оглави протеста срещу себе си."

А сега допълва, в унисон с по-голямата част от коментарите от деня, че не е нужно ВНС, а обикновено Народно събрание и припомня референдума от 2016-а, за чийто праг, водещ до задължително изпълнение, все още се спори.

"Всъщност и на децата е ясно, че Бойко Борисов се е вкопчил във властта като удавник за сламка и прави всичко възможно, за да организира той следващите избори. Каквито и да са те. А истината е следната:

- за прилагането на решенията от провелия се референдум през 2016 година не е необходимо Велико народно събрание, а обикновено Народно събрание.

- за спирането на корупцията и налагането на почтеност и справедливост в съдебната система не е необходимо Велико народно събрание, а обикновено Народно събрание.

- за ограничаването на правата на главния прокурор не е необходимо Велико народно събрание, а обикновено Народно събрание.

- а ако е необходимо Велико народно събрание, не бива да го свиква министър-председател и правителство, и парламент, които тотално са загубили народното доверие", пише шоуменът.

И посочва в заключение, че изводът бил "прост и ясен" - оставка на това правителство, служебно правителство и предсрочни избори.

Коментарът на Трифонов е любопитен и с това, че днешната заявка на Борисов е своеобразно дежавю от 2016 г., когато той обяви, че ще подаде оставката на кабинета, коментирайки и някои от въпросите, инициирани от Трифонов, тогава само шоумен, с референдума му. Конкретно въпросът за намаляването на броя на депутатите до 120 бе "отрязан" от Конституционния съд, след като бе оспорен от президента на ГЕРБ (2012-2017) Росен Плевнелиев.

По интересното е, че тогава в изявлението, с което даде заявка да подаде оставката на правителството, Борисов заяви:

"Референдумът. Въпреки много условности той ясно показа, че над 3,5 млн. желаят промяна. Свикването на ВНС е задължително. Политическата класа в този си вид нещо не е добре."