Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще плаща по 20 лева за PCR тестовете за COVID-19 при прием в болница. Това съобщи здравният министър проф. Констадин Ангелов, след като в петък бе подписан анексът към Националния рамков договор.

Предижда се 10% увеличение не само на клиничните пътеки, но и на цените за дейностите на личните лекари, специалистите от извънболничната помощ и зъболекарите.

Клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 20 лева и с тях ще се покриват тестовете за COVID-19. Отделно ще има увеличение на клиничните пътеки с 10%, считано от 1 август до 31 декември. Анексът  предвижда най-голямо да бъде увеличението на клиничната пътека, по която се лекува коронавируса, като цената ѝ става 1200 лв.

По думите на здравния министър това увеличение ще има устойчив характер и ще продължи и през 2021 г.

Освен това се предвижда увеличение и в първичната извънболнична медицинска помощ. Там цените на всички дейности ще бъдат дофинансирани средно с 10%. Цените на първични и вторични прегледи също се увеличават с 10%, ще се увеличат и обемите.

"Това касае приблизително 6000 практики", обясни здравният министър.

В денталната помощ се планира увеличаване на цените на дейностите без протезите с приблизително 10%. Ще се повишат месечните плащания, считано от 1 август 2020 г. Според министър Ангелов това ще доведе до повишаване качеството на предлаганата дентална помощ. С една десета се увеличават и цените при фармацевтите при заплащането на рецепти, които са 100 % реимбурсирани от НЗОК.