Ден 37 от протестите срещу властта и главния прокурор Иван Гешев започна с вдигане на барикадите на кръстовището край Румънското посолство в София, но през деня протестиращите отвърнаха с блокади по пътя преди граничен пункт "Калотина", "Дунав мост", Прохода на републиката, Варна...

В късните часове на 14 август бе повторено упражнението на бул. "Ситняково".

Бунтари спряха автомобилите си на няколко километра от границата със Сърбия и това доведе до километрично задръстване малко след 12 часа. Пътят бе затворен и в двете посоки. Първоначално се твърдеше, че е станала катастрофа. В протестното шествие се оказа отец Дионисий, който заяви, че е попаднал случайно там, но "се бори за правда и истина".

Движението бе въстановено след два часа, а задръстването достигна 15 км.

Опити за блокада имаше и на други места по същия път - и край Благоевград, което доведе до съставяне на актове за нарушаване на Закона за движение по пътищата.

До километрично задръстване доведе и принудително спиране на трафика на другия край на България - "Дунав мост". Жандармерията отби колите вдясно за "проверка на документи". Образувано бе шествие, което продължи няколко часа, съобщиха от Отровното трио.

 

 

Група протестиращи блокира Прохода на републиката привечер. Пропускани бяха само линейки и хора със спешна нужда да преминат. Там се стекоха недоволни от управлението от Стара Загора, Казанлък, Сливен и Хасково, заяви Отровното трио. Малко по-късно блокадата бе вдигната.

 

Шествието във Варна пък традиционно тръгна от центъра на града и препречи движението по ключовия Аспарухов мост, който води към Южното черноморие. Протестиращите там бяха оставени без полиция и спокойно изпълниха плана си.

 

В 37-ия ден обаче протестът в София бе доста малоброен и вял - дали заради умората, лятото или друго, но хората тази вечер бяха малко и неособено енергични.

 

Това не попречи за ново парализиране на кръстовището пред Румънското посолство. Този път протестиращи седнаха на шосето - така шофьори се оказаха в капан, тъй като им беше невъзможно нито да продължат напред, нито да върнат назад. Това се случи около 21:30 часа и доведе до напрежение между протестиращи и пътуващи. Имаше размяна на реплики, а нямаше полиция - също като във Варна.

Някои участници в автомобилния трафик бяха пуснати да преминат - по уважителни причини. Променен е маршрутът на градския транспорт.