"Не. Аз съм политически обвързан, не съм волен експерт. Това ново правителство трябва да отговаря на други критерии, за да управлява държавата при Велико народно събрание". 

Така вицепремиерът Томислав Дончев отговори пред бТВ на въпрос дали ако ГЕРБ събере подкрепа за свикване на Велико народно събрание и Бойко Борисов подаде оставка, той ще е човекът, който би го наследил на поста. Дончев обаче подчерта, че това е личното му мнение за бъдещ кабинет. 

Думите му индиректно потвърдиха основната версия за това какво всъщност си представя Борисов, обявявайки вчера, че ако има решение за свикване на ВНС, то "аз ще се оттегля от поста на министър-председател още същия ден". А именно - при оставка на настоящия кабинет в рамките на действащото 44-то Народно събрание да има ново правителство с мандата на ГЕРБ и то да продължи да управлява при Велико народно събрание. Така няма да се стигне до назначаване на служебно правителство от президента Румен Радев. 

Дончев обаче подчерта: "Нас от служебен кабинет не ни е страх. Ще припомня, че последните 3 пъти сме се явявали на избори след служебни кабинети, а последният път служебният кабинет бе назначен от Румен Радев".

"Надявам са новите избори да са по-рано от март догодина", каза още заместникът на Бойко Борисов в правителството.

Нямаме нужда да печелим време, от партийна гледна точка оставането ни в Министерския съвет е вреда. Не подаваме оставка, защото нищо няма да се промени съществено, освен с нюанси", допълни той. 

Във Велико народно събрание обаче щяло да има по-широко политическо представителство. 

По думите му ако се постигне подкрепа в парламента, най-краткият срок е през ноември тази година да има решение за свикване на Велико народно събрание (респективно оттегляне на Бойко Борисов, както сам обеща - б.р.)

Дончев обяви, че по контретния проект за нова Конституция от ГЕРБ работят от няколко седмици и заявката на Борисов от петък не е "импровизация", а за такъв ход от партията се подготвяли от около 5 години. Досега обаче нямало политическа ситуация и достатъчна подкрепа за подобна стъпка, смята вицепремиерът. Сега шансовете били по-големи.

"Всеки, който твърди, че няма нужда от подобни промени в Конституцията, ще трябва да отговори на въпроса защо. В демокрацията най-важни са правилата. И персоните са важни, но са на втори план. За първи път имаме политическа и обществена ситуация за подобно предложение. 

Това е форматът, който отговаря на исканията на хората. Тези предложения са резултат от добрия ни слух. Илюзия е, че един политик трябва да говори добре, трябва да може да слуша добре."

Според Томислав Дончев няма връзка между това, че Бойко Борисов говори за рестарт, а ДПС припомниха, че за рестарт говори и почетният председател на ДПС Ахмед Доган в реч в края на 2019 г.

От рестарт обаче има нужда: "Демокрацията е в криза и голяма част от българските граждани не са запознати как функционира държавата и нямат доверие в институциите". 

 
Попитан ще събере ли ГЕРБ нужната парламентарна подкрепа - 121 подписа под проект за нова Конституция и после 160 гласа в Народното събрание за решение за свикване на ВНС, Дончев заяви, че "няма да дискриминираме" никого и всяка подкрепа е добре дошла. Още вчера обаче коалиционните партньори и от ВМРО, и от НФСБ започнаха с представяне на свои искания за ремонт на основния закон - например възстановяване на наборната военна служба, образователен ценз за право на гласуване, затвърждаване на брака като съюз между мъж и жена и т.н. 
 
Вицепремиерът обяви, че разговори в конкретика с "Обединени патриоти" не са водени. Усъмни се обаче например в идеята за връщане на казармата - "едва ли например майките на момчета между 14 и 20 години ще са във възторг от подобна идея". За лансираното от Борисов предложение за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 Дончев призна, че е спорна, но припомни, че среща широка обществена подкрепа. За такава промяна в основния закон има нужда от Велико народно събрание, докато според експерти за обявените от премиера промени в съдебната власт такова не е нужно - може да се направят и от обикновен парламент. "Има мнения и на други експерти", каза вицепремиерът по този въпрос. За старата идея за по-малкия брой депутати в бъдеще Дончев призна, че "намаляване на количеството невинаги води до подобряване на качеството, но се отваря шанс за това. 
 
Преди Дончев в студиото на бТВ бе съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който обяви заявките на Борисов за опит за подмяна и попита управляващите не ги ли е срам. Дончев отговори така: "Христо Иванов е прав в редица негови твърдения, но имаме спорове за технологията как да бъде постигната справедливост. Той често обича да се фиксира върху персони, а това не е част от целия разказ. В демокрацията най-важни са правилата, по които функционира една система“. 

Относно реформата в съдебната система и отхвърлените предложения на Иванов от времето, когато беше правосъден министър, Дончев посочи, че тогава не е имало парламентарна подкрепа от останалите партии. 

„Г-н Иванов, докато беше министър в правителството на „Борисов“ 2 получаваше подкрепа от нашата парламентарна група и целия кабинет. Предложенията могат да бъдат и по-смели. Какви промени ще гласува едно Велико народно събрание – ще си реши самото то. Това е форматът, който съответства на очакванията на хората“, посочи вицепремиерът. 

Томислав Дончев прогнозира още, че ни очаква "време на протести може би една година".